ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În plin război comercial, vizita președintei Consiliului de Miniștri al Italiei în Statele Unite are ca obiectiv și facilitarea unei întâlniri între Ursula von der Leyen și președintele republican, scrie Le Figaro, potrivit mariustucă. Această aserțiune a ziarului aliniat francez urmată de o trecere în revistă a presei internaționale datează de dinaintea întâlnirii Meloni-Trump, care s-a desfășurat deja și despre care puteți citi în paginile electronice ale ActiveNews azi. 

„Giorgia Meloni va discuta despre tarifele la gaze și cheltuielile pentru apărare pentru a-l convinge pe Donald Trump să negocieze”, titrează în prima pagină cotidianul Il Tempo. „[Ea] sosește la Washington cu o valiză plină de prudență și teme atent convenite atât în cadrul guvernului, cât și cu Comisia Europeană”, scrie site-ul cotidianului social-democrat roman, care subliniază că Meloni, deși nu are un mandat oficial din partea Uniunii Europene pentru a negocia cu Donald Trump, poate acționa totuși „ca o mediatoare” între UE și SUA. „Cu șanse excelente” de reușită, „având în vedere simpatia de care se bucură din partea” președintelui republican. Nu degeaba Washington Post o numește „europeanca care șoptește la urechea lui Donald Trump”.

„Evitarea unei rupturi ireparabile”

Meloni, adaugă La Stampa, va încerca de asemenea să „faciliteze” organizarea unei întâlniri între Donald Trump și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe care liderul de la Casa Albă refuză să o primească sau măcar să o contacteze telefonic. „Este pentru a treia oară când Giorgia Meloni se așază în Biroul Oval, dar este ca și cum ar fi pentru prima dată. O premieră absolută, deoarece – este evident – miza sunt interese globale, nu doar bilaterale”, notează principalul ziar din Torino, care amintește și de „afinitățile ideologice” dintre cei doi lideri.

Giorgia Meloni a fost, de altfel, singurul șef de stat sau de guvern european invitat la ceremonia de învestire a lui Donald Trump din ianuarie. „Puțini lideri europeni sunt emisar mai potrivit pe lângă curtea președintelui Donald Trump (...) care a descris-o drept o ‘femeie minunată’”, adaugă Washington Post. Cei doi lideri împărtășesc o viziune comună în privința migrației, se pronunță împotriva judecătorilor care le contestă politicile, iar Giorgia Meloni a fost printre puținii lideri europeni care l-au apărat public pe vicepreședintele JD Vance după discursul controversat de la München, în care acesta a criticat politica UE în materie de migrație.

Totuși, avertizează Corriere Della Sera, „ideea unui summit între Statele Unite și Comisia Europeană pentru a evita o ruptură ireparabilă a alianței poate părea o misiune imposibilă, având în vedere fermitatea cu care Washingtonul a respins până acum solicitările europene de a elimina barierele reciproce”.

„Să nu antagonizeze nici Bruxelles-ul, nici Washingtonul”

O viziune împărtășită și de New York Times: „Giorgia Meloni are grijă să nu-și antagonizeze nici Bruxelles-ul, nici Washingtonul, însă un rol de interlocutor european este puțin probabil să aibă o greutate reală”, scrie publicația. „Pentru susținătorii doamnei Meloni, este o oportunitate de aur. Pentru alții, este un test important pentru a vedea dacă își poate folosi afinitatea cu domnul Trump în favoarea Italiei și a Europei.” „Întrebarea este acum dacă Giorgia Meloni poate fi cu adevărat puntea către Trump pe care pretinde că o reprezintă”, conchide Washington Post. Presiune? „Nu simt niciuna, după cum vă puteți imagina”, a răspuns ironic Meloni jurnaliștilor italieni.

Pentru ea, adaugă cotidianul capitalei, miza acestei vizite este uriașă. „Giorgia Meloni își riscă capitalul politic în Europa și în Italia. Dacă se întoarce cu mâna goală, ideea că se bucură de sprijinul lui Trump ar putea începe să se destrame. Dacă obține avantaje doar pentru Italia – și nu pentru toți cei 27 de membri ai UE, așa cum au cerut unii parteneri din coaliția sa de dreapta – riscă să divizeze blocul european într-un moment în care unitatea este esențială pentru a face față războiului comercial declanșat de Washington.”

Xi Jinping, „elefantul” din Biroul Oval

Corriere Della Sera adaugă: „Totuși, surse guvernamentale bine informate nu exclud ca Trump (...) să accepte o confruntare bilaterală cu Bruxellesul. Obiectiv geostrategic: convingerea liderilor europeni să își răcească relațiile cu China.” Pentru că, notează ziarul milanez, Xi Jinping „va fi elefantul metaforic din Biroul Oval”: Donald Trump s-ar putea arăta mai conciliant cu UE dacă aceasta renunță la apropierea de Beijing.

Dincolo de aspectele economice, mai notează La Stampa, Giorgia Meloni ar urma să discute cu Donald Trump despre „ideea ei de a acorda Kievului un scut militar inspirat din articolul 5 al NATO”. De asemenea, Meloni va aborda „cu siguranță” și alte dosare strict italiene, adaugă Il Tempo: de la presiunea spre aplicarea politicii „Buy American” și internaționalizarea producției firmelor italiene în SUA, până la angajamentul de a crește cheltuielile pentru apărare – o cerință... americană.