ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lotul olimpic de matematică al României a câștigat 6 medalii  – patru de aur și două de argint – la a XXXV-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, care se desfășoară în perioada 7-12 mai, la Belgrad, anunță Ministerul Educației. Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică) și însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș (Universitatea de Vest din Timișoara) și Marius Perianu (profesor la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina).


Medaliat cu aur la edițiile din 2016 și 2017 ale Balcaniadei, Mircea Ciprian Bonciocat (Colegiul Național „Tudor Vianu” din București) și–a reeditat performanța, obținând încă o dată punctaj maxim (40 de puncte). Același punctaj a fost reușit și de Edis Memiș (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța), Mihnea Gabriel Doica (laureat cu argint, anul trecut) și Leon-Roland Bălan-Tribus (ambii elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București), toți trei medaliați, de asemenea, cu aur, menționează ministerul într-un comunicat.

Medaliile de argint au revenit lui Sergiu-Ionuț Novac (Colegiul Național „C. Brediceanu” din Lugoj) și Ioan-Andrei Nicolae (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București). În clasamentul neoficial pe medalii, România a ocupat locul 1.

La ediția 2018 a Olimpiadei Balcanice, competiție de nivel regional, au participat echipe din 17 țări (11 cu statut permanent și 6 cu statut de invitat). Conform regulamentului de organizare și desfășurare, fiecare stat participant, cu excepția celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depășește 20 de ani la data desfășurării competiției. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică și algebră, pe durata a patru ore și treizeci de minute