PAȘTE SAU PAȘTI?

Cercetătorul Iosif Camară face lumină:
„PAȘTE SAU PAȘTI? ARGUMENTUL TRADIȚIEI
Cea mai veche atestare în limba română a numelui sărbătorii pascale vine din Evangheliarul slavo-român (1551-1553), la Matei 26:2, sub forma Paști [vezi imaginea]. Textele românești din secolul al XVI-lea dau, fără excepție, forma de plural Paști. Exemple: Paștile noastre (Codicele Bratul, Pravila coresiană), Evanghelia Paștilor (Cazania coresiană din 1581) etc.
În secolul al XVII-lea, forma Paști este cea mai răspândită, dar alături de ea începe să apară forma Paște, întotdeauna ca un plural. Găsim, așadar, Paști (Codicele Sturdzan), Paștile noastre (Codicele Todorescu, Manuscrisul de la Ieud). Varlaam vorbește despre Praznicul Paștilor, dzua de Paști (Cazania), săptămâna Paștilor (Șeapte Taine), dar și de bucuriia Paștelor (Cazania).
În Muntenia, Cazania de la Govora dă Paștile noastre; Pravila lui Matei Basarab atestă existența ambelor forme: dumnezăieștilor Paști (Prav. 1652, 419), postul Paștelor, postul Paștilor. La fel și Noul Testament de la Alba Iulia: Paștile noastre, Paștile jidovilor; dar: înaintea Paștelor; Catehismul din 1656 scrie Paștilor, dar și Paștelor; în Anonymus Caransebesiensis găsim Paști.
Biblia de la București, alcătuită în principal de cărturari moldoveni, folosește și ea forma Paște. George Pruteanu o citează ca argument pentru vechimea singularului Paște. În realitate, Paște din prima Biblie românească e tot un plural, introdus de moldoveni. Ex.: Paștele jidovești.
Așadar, cea mai veche formă românească, atestată în sec. al XVI-lea, este Paști. Apariția formei de plural Paște în Moldova secolului al XVII-lea, de unde se generalizează prin tipărituri precum Biblia de la București, are următoarea explicație: fiind o regiune în care e evoluează la i (ex. părintele –> părintili), forma Paști a fost și ea percepută ca una dialectală. Prin urmare, forma Paște în Moldova este un caz de hipercorectitudine (cf. chiftea –> piftea). Apariția izolată a aceleiași forme în Transilvania și Banat ar putea să fie o influență literară moldovenească sau mai degrabă să reflecte un stadiu mai vechi, legat de dialectele sud-dunărene, chestiune asupra căreia voi reveni.
În româna veche, numele sărbătorii a fost întotdeauna un plural: Sfintele Paști, Sfintele Paște. Așadar, greșea Al. Ciorănescu când credea că din latină a fost moștenit un singular, de la care apoi s-a format un plural. Dimpotrivă, cel mai vechi stadiu românesc consemnat este cel de plural, din care în trecerea către modernitate a apărut la unii scriitori singularul.
Numele sărbătorii pascale a fost în limba română un plural (Paști, Paște) până în epoca modernă. În secolul al XIX-lea putem găsi în corespondența unor scriitori urarea "Paști fericite". Prin urmare, decizia lexicografilor mai vechi de a alege forma Paști drept cuvânt-titlu în Dicționarul Tezaur al Limbii Române (elaborat sub egida Academiei Române) a fost una inspirată, singura opțiune care corespunde realității.
La întrebarea din titlu, răspunsul scurt care se poate da este următorul: cărțile bisericești dau forma corectă a numelui sărbătorii și, în general, limba corectă când vine vorba de discursul religios trebuie căutată în cărțile de cult, nu altundeva. Poezia imnografică ce alcătuiește slujbele Bisericii este plină de exemple în care numele sărbătorii este un plural, formă actualizată cu fiecare slujbă din perioada dintre Paști și Înălțare și care de bună seamă că nu poate fi înlăturată, de vreme ce e fixată în cântare de acum 300 de ani: Paștile cele de taină, Paștile cele curățitoare, Paștile care au deschis nouă ușile raiului (v. Stihirile pascale).”, conchide Iosif Camară.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Nicușor Dan a semnat pentru defrișarea unui parc din inima Capitalei. Au fost răpuși de drujbe zeci de copaci

Robert F. Kennedy: ”Gardasil este probabil cel mai rău vaccin în masă pe care l-am văzut vreodată”

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO

Casa Albă face dreptate ActiveNews și tuturor ”conspiraționiștilor”: pulverizează OMS, originea așa-zisului virus COVID, măștile, distanțarea socială, tratamentele impuse cu forța, carantina criminală și CENZURA MONDIALĂ, pe PAGINĂ OFICIALĂ WHITEHOUSE.GOV

O Interpelare și o Declarație politică pentru ActiveNews și Adevărul despre Trădarea MAE de pe Bâstroe în Senatul României
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Iosif Camară
Locații: România
Subiecte: Sfintele Paști
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)