ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O instanță a decis că Ontario trebuie să plătească pentru o vaginoplastie de conservare a penisului pentru o persoană care nu se identifică nici ca femeie, nici ca bărbat, scrie National Post.

Ontario a fost obligat să plătească pentru o intervenție chirurgicală pentru un rezident care dorește să își construiască un vagin, lăsându-și penisul intact.

Refuzarea procedurii ar încălca dreptul persoanei respective la siguranța persoanei, protejat de Cartă, a declarat o instanță din Ontario în hotărârea sa.

Decizia unanimă a unui grup de trei judecători din cadrul Curții divizionare din Ontario ar putea extinde accesul la o nouă "operație la fund" pentru persoanele care se identifică ca fiind non-binare, adică nici complet masculine, nici complet feminine.

Rezidentul din Ontario, identificat în documentele instanței ca fiind K.S., a fost implicat într-o bătălie juridică cu Ontario Health Insurance Plan din 2022, când OHIP a refuzat o cerere de finanțare pentru a efectua o vaginoplastie de conservare a penisului la o clinică din Austin, Texas.

Operația, care nu este disponibilă nicăieri în Canada, presupune crearea unui canal vaginal, sau a unei deschideri, fără a îndepărta penisul.

K.S., în vârstă de 33 de ani, s-a născut bărbat, dar se identifică ca femeie dominantă și folosește un nume feminin.

OHIP i-a refuzat cererea de finanțare, argumentând că procedura nu este inclusă pe lista sa de proceduri de schimbare de sex și, prin urmare, nu este un serviciu asigurat.

K.S. a făcut apel la decizia OHIP la Comisia de apel și revizuire a serviciilor de sănătate din Ontario, susținând că dacă ar fi obligat să i se îndepărteze penisul, identitatea i-ar fi invalidată și ar fi asimilat unui act ilegal de terapie de conversie.

De asemenea, individul de tip "Nemo" era îngrijorat de riscul de complicații și de incontinență urinară ca urmare a redirecționării urologice, precum și de riscul de "disfuncție orgasmică". Persoana indefinită a susținut că procedura pe care o solicită în străinătate este asemănătoare cu vaginoplastiile standard efectuate în Ontario, dar fără procedura suplimentară, și anume, penectomia.
 
Comisia de apel a infirmat decizia OHIP, stabilind că o vaginoplastie se numără printre intervențiile chirurgicale genitale enumerate pentru acoperirea publică și nu trebuie să includă în mod inerent îndepărtarea penisului. Prin urmare, comisia a decis că procedura este eligibilă pentru finanțare publică.

OHIP a făcut apel la decizia consiliului la Divizia de judecată, susținând că consiliul de revizuire a greșit atunci când a constatat că vaginoplastia cu îndepărtarea penisului este inclusă în mod specific în lista serviciilor asigurate și că nu a luat în considerare faptul că procedura extremă este considerată o procedură experimentală în Ontario și, prin urmare, nu este eligibilă pentru finanțare.

Doar pentru că vaginoplastia este listată ca serviciu asigurat nu înseamnă că orice tip de vaginoplastie se califică, a susținut OHIP în instanță.

Instanța nu a fost de acord. Vaginoplastia și penectomia sunt enumerate ca servicii distincte și separate pe lista de operații chirurgicale eligibile pentru finanțare din Ontario, a declarat instanța. "Faptul că majoritatea persoanelor care au o vaginoplastie o fac într-un mod care implică și o penectomie" nu schimbă dispoziția. Dacă provincia ar fi intenționat ca doar un singur tip de vaginoplastie să fie asigurat (vaginoplastia cu îndepărtarea penisului), ar fi trebuit să redacteze lista în mod diferit, a declarat instanța.

Instanța a declarat că concluzia comisiei de apel a fost, de asemenea, în concordanță cu standardele de îngrijire elaborate de Asociația Profesională Mondială pentru Sănătatea Transgenderilor (WPATH) - un grup influent ale cărui orientări pentru îngrijirea copiilor și tinerilor cu privire la afirmarea genului au fost considerate lipsite de "rigoare în dezvoltare" într-o revizuire amplă publicată săptămâna aceasta.

Standardele WPATH "se referă în mod expres la vaginoplastia fără penectomie ca opțiune chirurgicală pentru unele persoane non-binare", a scris judecătorul Breese Davies în hotărârea judecătorească.

În timp ce instanța a declarat că nu trebuie să abordeze argumentele din Cartă, dacă există vreo ambiguitate cu privire la ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să fie acoperit, interpretarea comisiei de revizuire a fost, de asemenea, în concordanță cu valorile Cartei privind egalitatea și securitatea persoanei, a adăugat instanța.

"Dreptul la securitatea persoanei, protejat de Cartă, protejează demnitatea și autonomia individuală", a scris Davies. A cere unei persoane transsexuale sau non-binare născute de sex masculin "să își îndepărteze penisul pentru a primi finanțare de la stat pentru o vaginoplastie ar fi incompatibil cu valorile egalității și securității persoanei"."

"O astfel de interpretare ar forța persoanele transsexuale și non-binare, precum K.S., să aleagă între a face o operație (penectomie) pe care nu o doresc și care nu se aliniază cu expresia lor de gen pentru a obține finanțare de la stat, pe de o parte, și a nu face deloc o operație de afirmare a genului, pe de altă parte", a scris Davies.

"O astfel de alegere le-ar consolida poziția dezavantajată și nu le-ar promova demnitatea și autonomia."

Recursul OHIP a fost respins, iar provincia a fost obligată să plătească K.S. 20.000 de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

"Aceasta este o victorie semnificativă pentru comunitățile transgender și non-binare", a declarat avocatul lui K.S., John McIntyre, pentru CTV News Toronto.

"Sperăm ca OHIP să decidă să accepte decizia instanței în loc să ceară permisiunea de a face apel, astfel încât K.S. să poată merge mai departe cu operația pe care încearcă să o obțină de ani de zile."

Persoana care vrea și penis și vagin "este foarte fericită de această decizie unanimă", a declarat McIntyre într-un e-mail pentru National Post. "Curtea divizionară a stabilit că limbajul existent al Legii privind asigurările de sănătate și al Nomenclatorului de prestații oferă în mod clar acoperire pentru procedura pe care ea a căutat-o."

În rapoartele anterioare, National Post a fost informat că operațiile de afirmare a sexului la clinica din Texas variază între 10.000 și 70.000 de dolari americani, în funcție de ceea ce se face.