ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul slovac Robert Fico și-a reiterat opoziția față de propunerea de aderare a Ucrainei la NATO, precum și față de implicarea militară a NATO în război, spunând că asta ar duce la declanșarea celui de-al treilea război mondial, scrie European Conservative, citat de mariustucă.

Comentariile premierului au venit în timp ce liderii Uniunii Europene se pregătesc să discute despre Ucraina — printre alte subiecte — la întâlnirea lor de la Bruxelles de miercuri și joi, 17 și 18 aprilie.

La o conferință de presă susținută luni la Bratislava, Fico a spus că respinge intrarea Ucrainei în NATO și că parlamentul slovac va respinge ratificarea aderării sale. „Slovacia are nevoie de o Ucraina neutră, altfel vom fi în pericol”, a subliniat premierul, adăugând că nu ar avea nicio problemă cu aderarea Ucrainei la UE.

În timp ce UE a decis anul trecut să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, perspectiva ca țara distrusă de război să se alăture alianței militare de 32 de membri este o problemă mult mai sensibilă. Rusia – care a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani – a declarat în mod clar că va percepe apartenența Ucrainei ca pe o amenințare pentru securitate. În timp ce membrii NATO se tem să provoace Rusia și probabil că ar opri aderarea Ucrainei până după război, alianța a conceput recent planuri pentru a fi mai implicată în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina de către statele sale membre. Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a spus că o astfel de propunere va duce alianța „mai aproape de acest război decât a fost vreodată”.

Atât guvernul conservator ungar, cât și cabinetul suveranist de stânga nou ales al lui Robert Fico au mers împotriva curentului politicilor UE și NATO, respingând trimiterea de arme în Ucraina și cerând discuții de pace pentru a pune capăt războiului. Majoritatea slovacilor (60%) sunt de acord cu politica guvernului de la Bratislava de a nu trimite arme, potrivit unui sondaj din decembrie. Fico a declarat miercuri că livrările de arme trebuie să rămână pe o bază bilaterală.

Premierul slovac crede că Rusia nu va da niciodată înapoi Crimeea, peninsula ucraineană pe care a anexat-o în 2014 și că trupele sale nu vor părăsi niciodată teritoriile din estul Ucrainei pe care le-a invadat. În timp ce Europa trebuie să se pregătească pentru o victorie militară rusă, NATO nu se poate implica, deoarece ar provoca un nou război mondial, potrivit lui Fico.

Ucraina a lansat o contraofensivă împotriva forțelor ruse vara trecută, dar nu a reușit să obțină câștiguri majore, iar luptele au ajuns într-un impas. Numeroși experți cred că Rusia ar putea să-și asigure un avantaj pe câmpul de luptă în acest an. Între timp, Ucraina însăși se luptă să-și întărească armata epuizată și recurge la noi legi de mobilizare pentru a-și reface trupele.

Situația a declanșat alarma în Europa, președintele francez Emmanuel Macron ridicând perspectiva trimiterii de trupe terestre pentru a sprijini Ucraina împotriva Rusiei.