ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși nu este pe deplin sigură că Tesla a fost de vină, o femeie din SUA, Georgia, a spus că problemele ei de sănătate recente au dispărut după ce a vândut mașina, stârnind un val de confirmări și povești pe internet, scrie DCNews , potrivit unui articol publicat de Daily Mail.

Poate că vehiculele electrice sunt mai sigure pentru mediu, dar proprietarii susțin că acestea le dăunează sănătății.

Există tot mai multe rapoarte conform cărora șoferii de mașini electrice suferă de rău de mișcare, amețeli și greață din cauza sistemelor de frânare și accelerare ale vehiculelor.

O fostă proprietară de Tesla a susținut că a avut sângerări nazale, căderea părului și dureri corporale "debilitante" în timp ce folosea vehiculul pe care l-a cumpărat în 2021.

Tesla a fost acuzată că provoacă rău de mișcare, deoarece manevrele pot fi "foarte sacadate și foarte bruște"

Proprietarii de Tesla au fost nevoiți să schimbe unele modele deoarece sistemele de aer condiționat erau predispuse la mucegai, care poate provoca simptome asemănătoare astmului. 

Tesla a fost acuzată că provoacă rău de mișcare, deoarece manevrele pot fi "foarte sacadate și foarte bruște", a declarat Ed Kim, președinte și analist șef al AutoPacific pentru ABC News.

Pedalele EV imită o pedală de frână, permițând vehiculului să încetinească sau să se oprească doar prin ridicarea piciorului de pe pedală, eliminând necesitatea de a comuta între frână și accelerație, așa cum s-ar întâmpla la o mașină pe benzină.

Acest lucru înseamnă că există o uzură mai mică a sistemului de frânare, dar înseamnă, de asemenea, că mașina va tresări înainte sau înapoi în funcție de cât de repede apăsați sau ridicați piciorul de pe accelerație, lucru pe care șoferii nu l-ar experimenta la un vehicul pe benzină sau motorină.

"Unii pasageri ar putea experimenta un tangaj inconfortabil înainte și înapoi dacă șoferul activează și dezactivează accelerația prea repede sau prea mult, iar acest lucru poate duce în mod absolut la rău de mișcare pentru pasageri", a declarat Ed Kim pentru DailyMail.com.

"Trebuie să fii foarte atent la modul în care aplici accelerația... dacă nu, se poate ajunge la o mișcare bruscă de balans care să afecteze pasagerii", a spus oficialul de la AutoPacific.

Influencer din SUA, probleme de sănătate după achiziția unei mașini Tesla
Cu toate acestea, răul de mișcare este doar o parte din grijile șoferilor de vehicule electrice. Potrivit unui influencer de sănătate holistică și wellness din SUA, @livingwellwithelle, care a spus că a cumpărat un vehicul electric pentru a economisi bani pe prețul benzinei, a ajuns la concluzia că efortul nu a meritat.

Aceasta a raportat că, după ce a cumpărat o Tesla în 2021, a început să se confrunte cu oboseală după ce a condus vehiculul și s-a plâns că simptomele s-au agravat în timp.

"Veneam acasă de la cumpărături și trebuia să mă întind în pat timp de 20 de minute înainte de a putea măcar să descarc ce aveam în mașină", a spus ea într-o postare pe Instagram.

Livingwellwithelle a spus că ea și soțul ei au petrecut ore întregi în mașină și amândoi au avut aceleași simptome, dar abia când a făcut excursii cu mașina pe benzină a mamei sale și nu a avut niciun simptom și-a dat seama că ceva nu era în regulă.

Simptomele au escaladat până când a început să aibă sângerări nazale și greață spre finalul călătoriilor lungi cu mașina. Tot aceasta a spus că a început să își piardă părul în ultimele luni de când deținea mașina. 

Ea a adăugat: "Sunt sigură că mașina a cauzat aceste simptome? Nu sunt 100% sigură de nimic.  Este probabil? Simptomele noastre au dispărut după ce am vândut-o acum 5 luni".

Reacții în online. Mai multe persoane cu aceleași simptome

Nu există nicio cercetare care să susțină afirmațiile conform cărora vehiculele electrice provoacă sângerări nazale, căderea părului sau oboseală extremă, iar Debra Holtz, purtător de cuvânt al Clean Transportation Program, a declarat pentru DailyMail.com: "Experții noștri în transporturi de la Union of Concerned Scientists nu au cunoștință de nicio boală cauzată de vehiculele electrice".

Livingwithelle a susținut că a acuzat dureri de umeri și de gât, spunând că a crezut că de vină este tetiera, deoarece aceasta forțează gâtul într-o poziție în față și curbează partea superioară a spatelui.

Postarea ei a primit peste 130 de răspunsuri, iar o femeie a spus: "Sora și cumnatul meu au pățit ceva similar. Au trimis mașina la reparat și a ajuns să fie mucegai peste tot".

O mamă a comentat: "Am deținut un model Y timp de 3 ani și am avut dureri de cap majore, dureri de corp, eram obosită tot timpul, în general nu mă simțeam eu însămi. Copiii mei au avut aceleași simptome. Când le împărtășesc altora experiențele mele, nu mă cred, mă bucur că nu sunt singura nebună, lol".

Cu toate acestea, alți utilizatori au remarcat că, deoarece este bazată pe plante, dieta ei ar fi putut cauza problemele.

Alți proprietari de Tesla au raportat probleme cu sistemul de aer condiționat al modelelor, spunând că acestea dezvoltă mucegai - care provoacă simptome de astm - pentru că nu se usucă, iar unii s-au plâns că mașinile lor au ajuns la destinație cu un miros urât.

"Modelul meu Y are un miros îngrozitor de la sistemul HVAC ori de câte ori plouă. Miros oribil timp de câteva zile", a comentat o persoană la postarea lui Livingwithelle. 

"Am avut-o în service pentru asta și au tot dat vina pe filtrul de habitaclu, care era curat, aproape nou", a adăugat aceasta, în timp ce alții au confirmat că au avut aceeași problemă.

Alți șoferi de Tesla au afirmat că mașina lor avea mucegai în sistemul de încălzire și ventilație care umplea habitaclul cu miros de spori de mucegai.

"Am plătit 119.000 de dolari pentru această mașină acum 2 ani, dar nu știam că eu și familia mea vom avea spori de mucegai injectați în plămâni", a scris un proprietar pe Reddit.

Deși inhalarea sporilor de mucegai poate provoca inițial o reacție de astm, expunerea prelungită poate dezvolta sângerări nazale, vedere încețoșată și dureri de cap, printre alte simptome.

Vehiculele electrice sunt în continuare considerate ca fiind cea mai bună alternativă la vehiculele pe benzină, motorină sau gaz, în ciuda oricăror riscuri potențiale, datorită efectelor pozitive pe care le au asupra emisiilor de carbon.

Între timp, Union of Concerned Scientists este "foarte familiarizată cu impactul negativ asupra sănătății al vehiculelor pe benzină", a declarat Holtz.

Emisiile vehiculelor pe benzină expun oamenii la toxine precum dioxidul de azot, monoxidul de carbon și formaldehida, care pot cauza probleme neurologice, cardiovasculare și de reproducere, mai scrie DC News.