ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Soarta Grupului statuar Școala Ardeleană a fost tranșată, joi, 29 iunie, în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Membrii acestui for reuniți în ședință extraordinară au decis ca monumentul să fie amplasat pe soclul exact cum a fost înainte de începerea lucrărilor de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, transmite Ziarul Făclia.

 Decizia a fost luată cu șase voturi pentru și trei împotrivă.

Membrii Comisiei s-au reunit după ce Primăria Cluj-Napoca a înaintat miercuri planșele și proiectul monumentului din 1973, anul în care s-a inaugurat statuia.
 
Făclia ne informează că demersul municipalității a avut loc după ce arhitectul Macalik Arnold, cel care a proiectat reabilitarea zonei strada Kogălniceanu-Universității, a refuzat pur și simplu să vină cu un proiect prin care cunoscutul grup statuar să fie adus la starea inițială, așa cum a solicitat primăria. În schimb însă, Macalik Arnold a propus un proiect prin care statuia să fie amplasată pe un socul de vreo 20 de cm, dar nu mai mare decât baza operei lui Romulus Ladea.

Grupul statuar Școala Ardeleană este opera marelui sculptor Romulus Ladea iar soclul a fost proiectat de arhitecta clujeană Adriana Matei, fost decan al Facultății de Arhitectură din cadrul UTCN.

Proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihai Kogălniceanu realizat de firma arhitectului Arnold Macalik prevede desființarea postamentului pe care era amplasat Grupul Statuar Școala Ardeleană și fixarea monumentului direct pe pavaj. Odată cu începerea lucrărilor în zonă opera lui Romulus Ladea a fost amplasată direct pe pământ iar soclul realizat de arhitecta Adriana Matei a fost desființat, mai amintește sursa citată.

Or, acest lucru a stârnit indignare în mediul cultural și academic din Cluj și nu numai, subliniază Făclia.