ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o operațiune desfășurată de către grănicerii ucraineni în apropierea punctului de trecere a frontierei Fălcău, șapte bărbați și șoferul care îi transporta au fost capturați în timp ce încercau să treacă ilegal în România. Grupul de fugari era condus de un localnic din regiunea Cernăuți. Costul călătoriei clandestine varia între 6 și 9 mii de euro per persoană, scrie BucPress.

„În timpul reținerii, bărbații au încercat să fugă, dar au fost opriți de grăniceri. S-a stabilit că cei șapte bărbați, originari din regiunile Kiev, Jîtomîr, Dnipropetrovsk și Harkov, au convenit cu un localnic să îi transporte clandestin în România, evitând astfel punctele de trecere a frontierei. Organizatorul călătoriei ilegale a solicitat între 6 și 9 mii de euro de la fiecare”, a comunicat Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei.

Organizatorul trecerii ilegale a frontierei a fost arestat. Acesta va fi judecat conform prevederilor Articolului 332 din Codul Penal, riscând o pedeapsă de până la nouă ani de închisoare. În ceea ce privește bărbații care încercau să fugă peste graniță, pe numele lor au fost întocmite dosare administrative

De asemenea, În rețele sociale au început să apară informații despre camionagii care se întorc din străinătate și sunt duși la Centrul Teritorial de Recrutare și Asistență Socială. Există, totodată, rapoarte despre șoferi reținuți.

Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali (AsMAP) a raportat cazuri în care șoferii de camioane au fost reținuți de către departamentele Centrului amintit în drum spre și dinspre cu mobilizarea lor ulterioară la stația rutieră Nyzhni Vorota din regiunea Transcarpatia  și îi solicită prim-ministrului să abordeze această problemă.

"La data de 24.04.2024, la postul de poliție rutieră Nyzhni Vorota din regiunea Transcarpatia, angajații Centrului de înrolare  au reținut ilegal șoferii mai multor camioane angajate în tranzitul de mărfuri din Europa în Ucraina, i-au dus cu forța la sediul departamentului  relevant, unde au fost mobilizați rapid și trimiși la unitățile militare pentru serviciul militar”, a precizat asociația într-un comunicat.

În plus, AsMAP a precizat că bunurile șoferului, camionul și încărcătura au fost lăsate nesupravegheate.

Centrul Regional Transcarpatic a raportat că, în timpul inspecției documentelor la punctele de control, nu este întotdeauna posibil să se verifice la fața locului toate datele de înregistrare militară, din cauza faptului că cetățenii nu au avut grijă să aibă la ei în prealabil documentele de înregistrare militară.

"În astfel de cazuri, persoanelor pasibile de serviciul militar li se propune să se prezinte la centrele teritoriale de recrutare și asistență socială pentru a-și clarifica datele.

În același timp, subliniem: camionul rămâne sub supravegherea agenților de aplicare a legii. În cazul în care un cetățean consideră că nu este supus mobilizării, acesta trebuie să aibă documentele relevante de înregistrare militară cu ștampile care să confirme dreptul său legal la amânare, conform articolului 23 din Legea Ucrainei "Cu privire la pregătirea pentru mobilizare și mobilizare”, sau o ștampilă de radiere de pe lista de înregistrare. Sau un document privind o rezervare executată în mod corespunzător”, se arată în comunicat.

Centrul de recrutare și asistență socială a subliniat, de asemenea, că sistemul "Șleah” nu are nicio legătură cu înregistrarea militară și doar permite șoferilor să treacă frontiera.

Conform sursei citate, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, și premierul Ingrida Simonite au declarat că Lituania ar trebui să ajute Ucraina și să-i repatrieze pe bărbații de vârsta mobilizării, care trăiesc în străinătate.
 
Cu toate acestea, ideea repatrierii acestor bărbați necesită consultări la nivelul Uniunii Europene, informează LRT citată de publicația ucraineană Flot2017.

"Ucraina ar trebui să dispună de un plan privind mobilizarea. Totodată, Ucraina ar trebui să aibă mijloace și instrumente pentru a-și invita tinerii bărbați să-și slujească țara. Trebuie să colaborăm cu Ucraina la acest capitol”, a declarat președintele. Iar premierul subliniază că Lituania ar putea lua măsuri pentru a ajuta Ucraina, însă unele acțiuni urmează să fie discutate la nivelul Uniunii Europene.

"Probabil că am putea căuta unele modalități de a ne asigura că o persoană și-a îndeplinit obligația de mobilizare sau a fost eliberată de ea atunci când discutăm despre prelungirea permisului de ședere temporară. Dar trebuie să colaborăm nu doar cu autoritățile ucrainene, deoarece la etapa actuală ucrainenilor li s-a acordat protecție temporară în cadrul UE”, a spus Ingrida Simonite.

Potrivit Departamentului de Migrație, în prezent nu există baze legale care să oblige Lituania să ajute Ucraina în procesul de mobilizare a bărbaților.