ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ascensiunea inteligenței artificiale are multe implicații de amploare pentru viitorul rasei umane, dar probabil că potențialele utilizări militare sunt cele care ridică cele mai mari motive de îngrijorare. Se pare că acum începem să vedem cum ar putea arăta o bătălie între inteligența artificială și oameni, cel puțin în cerul de deasupra noastră, deoarece armata americană a testat un F16 controlat de inteligența artificială într-o luptă cu un pilot de test real - deși rezultatele privind cine a "câștigat" rămân neclare, relatează blogul PC Gamer.
 


Aeronava de testare a simulatorului de zbor cu stabilitate variabilă X-62A, denumită pe scurt "VISTA", este, în esență, un avion de luptă F16 modificat, controlat de Inteligența Artificială(AI), care a efectuat anterior mai multe zboruri de testare pentru a demonstra capacitățile pilotului său artificial (via The Telegraph). Se pare că testele au decurs destul de bine, deoarece în septembrie anul trecut AI-ul a fost lăsat liber pe cer pentru a-și testa capacitățile de dogfighting cu adversari umani din viața reală.

Într-un comunicat de presă, Școala de piloți de încercare a USAF și DARPA au dezvăluit că au testat inițial diverse manevre defensive cu avionul controlat de AI pentru a stabili siguranța inițială în zbor, înainte de a se angaja într-o luptă simulată aer-aer cu un alt F16 pe cerul bazei aeriene Edwards din California, anul trecut. Avionul controlat de AI și adversarul său pilotat în mod tradițional s-au apropiat la o distanță de 2.000 de metri unul de celălalt în timpul luptei simulate, ceea ce pare a fi o distanță rezonabilă până când îți dai seama că se deplasau cu 2.000 de km pe oră.

Algoritmul de inteligență artificială analizează datele în timp real pentru a lua decizii rapide în aer, permițându-i să se lupte cu adversari din viața reală și să răspundă rapid la reacțiile și manevrele acestora într-un mod care reflectă instinctele unui pilot de vânătoare antrenat. O serie de protocoale de siguranță au fost dezvoltate încă de la testele inițiale pentru a evita coliziunile în aer și pentru a permite "angajări umane la distanță vizuală", în timp ce piloții umani rămân la bord cu capacitatea de a dezactiva AI-ul în cazul în care acesta face o eroare critică.

Cu toate acestea, Forțele Aeriene afirmă că piloții săi de test nu au fost nevoiți să folosească niciunul dintre sistemele de siguranță în timpul testelor de dogfight, ceea ce înseamnă că AI pare destul de capabil să se lupte singur pe cer.

Deși nu este clar dacă luptele de câini testate s-au limitat pur și simplu la manevre de luptă aeriană sau au inclus simulări de focuri de armă, o IA anterioară dezvoltată de Heron Systems în cadrul unui turneu DARPA a fost capabilă să învingă un pilot uman în cinci din cele cinci scenarii testate.

În ciuda realizărilor din această ultimă serie de teste, Bill Gray, pilotul șef de teste al școlii USAF, a ținut să reformuleze capacitățile de luptă împotriva câinilor ale tehnologiei:

""Este foarte ușor să te uiți la programul X-62A ACE și să vezi că, sub control autonom, poate face lupte aeriene, dar asta nu are sens. Lupta împotriva câinilor a fost problema care trebuia rezolvată pentru a putea începe să testăm sistemele autonome de inteligență artificială în aer. Fiecare lecție pe care o învățăm se aplică la orice sarcină pe care ai putea să o dai unui sistem autonom."

Deși este posibil ca această demonstrație să fie în numele creării de sisteme autonome pentru o varietate de utilizări, este greu de imaginat că rezultatele acestor experimente nu vor fi de mare interes pentru armată în ceea ce privește scenariile de luptă din viața reală. 

Piloții de vânătoare sunt active valoroase care necesită o mare cantitate de abilități brute și ani de antrenament pentru a fi eficiente, iar ideea că ar fi suficient avionul și o inteligență artificială suficient de sofisticată pentru a participa la lupte aeriene fără a risca o viață umană va fi, fără îndoială, de interes pentru mințile militare din întreaga lume. Inteligența artificială a ajuns în ceruri și se pare că acesta ar putea fi doar începutul testării capacității de luptă a IA în anii următori.