ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a depus marți jurământul pentru al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse, cu o durată de șase ani, într-o ceremonie boicotată de SUA și de multe țări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters și AFP, citat de Știripesurse.
 

Într-o ceremonie oficială organizată la Marele Palat al Kremlinului, Putin a jurat cu mâna dreaptă pe un exemplar al Constituției pe care a modificat-o în 2020 pentru a elimina obstacolul legal care îl împiedica să continue la putere, notează EFE.

"În exercitarea atribuțiilor de președinte al Federației Ruse, jur să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, să respect și să apăr Constituția Federației ruse, să protejez suveranitatea și independența, securitatea și integritatea statului, să slujesc cu fidelitate poporul", a declarat Putin, în prezența șefilor Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) și Consiliului Federației (Senatul).

A conduce Rusia este ''o mare onoare, o responsabilitate și o datorie sacră", a spus Vladimir Putin în intervenția scurtă care a urmat depunerii jurământului.

El le-a promis rușilor că vor învinge ''împreună'' și vor ieși ''mai puternici dintr-o perioadă dificilă'', în plin conflict militar cu Ucraina. ''Suntem un popor unit și mare și împreună vom depăși toate obstacolele. Împreună vom câștiga'', a afirmat Putin.

Totuși, el a adăugat că Moscova nu exclude dialogul cu Occidentul, însă a precizat că el trebuie să se desfășoară de pe poziții de egalitate.

Liderul rus a mai afirmat că țara sa este deschisă față de dezvoltarea relațiilor cu alte țări, pe care le-a descris drept ''majoritatea lumii''.

''Sistemul de stat din Rusia trebuie să fie rezistent la orice amenințări și provocări'', a accentuat Vladimir Putin.

Pentru a rămâne la putere, Vladimir Putin a modificat Constituția rusă în urmă cu câțiva ani. După încheierea mandatului în 2030, el va putea candida din nou, pentru încă un mandat ce se va încheia în 2036, atunci când liderul rus va avea 83 de ani.

În mod tradițional în Rusia, guvernul actual demisionează după inaugurarea prezidențială, pentru a-i permite șefului statului să formeze un nou executiv.

Potrivit unor informații din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), aleșii ar putea aproba noul guvern până la 15 mai.

Observatorii politici internaționali așteaptă cu interes să vadă dacă ministrul de externe Serghei Lavrov (74 de ani) va fi desemnat din nou după 20 de ani petrecuți în acest post. Există de asemenea numeroase speculații despre viitorul ministrului apărării Serghei Șoigu, al cărui adjunct Timur Ivanov a fost arestat recent pentru corupție.
Ceremonia a început cu prezentarea solemnă a drapelului de stat rus, a drapelului președintelui, a Constituției Rusiei și a blazonului prezidențial în Sala Sfântul Andrei a Marelui Palat al Kremlinului.

În conformitate cu articolul 82 din Constituția Federației Ruse, în prezența membrilor Consiliului Federației, a deputaților din Duma de Stat și a judecătorilor Curții Constituționale a Federației Ruse, Vladimir Putin a depus jurământul față de poporul rus. Președintele Curții Constituționale, Valeri Zorkin, a anunțat că Vladimir Putin este oficial în funcția de președinte al Federației Ruse.

În alocuțiunea rostită imediat după aceea, Putin și-a reluat teza și obiectivul: o nouă ordine mondială în care vrea ca Rusia să fie văzută ca o mare putere. El a pretins, așa cum a făcut-o în repetate rânduri, că este deschis la dialog cu Occidentul, dar numai în condițiile puse de Rusia și numai de pe picior de egalitate.

„Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu țările occidentale. Alegerea le aparține: dacă intenționează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune și de presiune neîncetată asupra țării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare și pace. Repet: o discuție, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziție de forță, ci fără nicio arogare, aroganță și excepționalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt”, a declarat Putin.

Totodată, el a sugerat că în cel de-al cincilea său mandat va spori înăbușirea disidenței și nu va tolera „tulburările interne”, confirmând o tendință de înăsprire a autocrației deja prognozată de analiștii și experții internaționali.

Putin a avut în discurs și o aluzie și în ceea ce privește viitorul guvern și oamenii de care se va înconjura. El a promis să nu ofere protecție - posibilă referire la cazul recent al adjunctului arestat al ministrului apărării, Timur Ivanov -, ci să promoveze oameni care iubesc „loialitatea”.

„Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calități umane și profesionale, care și-au dovedit prin fapte loialitatea față de Patrie, să ocupe poziții de conducere în administrația de stat, în economie, în toate domeniile” - a spus Putin.

DISCURSUL LUI PUTIN LA CEREMONIA DE PRELUARE A CELUI DE-AL CINCILEA MANDAT DE PREȘEDINTE:

„Dragi cetățeni ai Rusiei!

Doamnelor și domnilor!

Dragi prieteni!

În aceste momente solemne și responsabile de preluare a funcției de președinte, aș dori să le mulțumesc cordial cetățenilor Rusiei din toate regiunile țării noastre, locuitorilor din ținuturile noastre istorice care au apărat dreptul de a fi împreună cu Patria Mamă.

Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, a participanților la operațiunea militară specială, a tuturor celor care luptă pentru Patrie.

Vă mulțumesc încă o dată pentru încredere și sprijin, iar acum mă adresez fiecărui cetățean al Rusiei.

Tocmai am rostit cuvintele din jurământul prezidențial. Textul acestuia concentrează esența celui mai înalt scop al șefului de stat - să protejeze Rusia și să servească poporul nostru.

Înțeleg că aceasta este o mare onoare, o misiune și o datorie sacră. Aceasta este ceea ce a definit sensul și conținutul activității mele în anii precedenți. Vă asigur că voi continua să pun interesele și securitatea poporului rus mai presus de orice altceva.

Voința consolidată a milioane de oameni este o forță colosală, o dovadă a convingerii noastre comune și ferme că vom determina soarta Rusiei noi înșine și numai noi înșine, de dragul generațiilor actuale și viitoare.

Voi, cetățenii Rusiei, ați confirmat corectitudinea direcției țării. Acest lucru este de mare importanță într-un moment în care ne confruntăm cu provocări serioase. Văd în aceasta o înțelegere profundă a obiectivelor noastre istorice comune, determinarea de a ne apăra cu fermitate opțiunea, valorile, libertatea și interesele naționale ale Rusiei.

Sunt încrezător că vom trece cu demnitate prin această perioadă dificilă, de etapă, vom deveni și mai puternici și vom pune în aplicare cu siguranță planuri pe termen lung și proiecte de anvergură menite să atingă obiectivele de dezvoltare.

ar aceasta este, în primul rând, salvarea oamenilor. Sunt încrezător că sprijinul pentru valorile și tradițiile familiale vechi de secole va continua să unească asociațiile publice și religioase, partidele politice și toate nivelurile de guvernare.

Deciziile noastre privind dezvoltarea țării și a regiunilor trebuie să fie eficiente și echitabile, să îmbunătățească bunăstarea și calitatea vieții familiilor rusești.

Am fost și vom continua să fim deschiși la consolidarea bunelor relații cu toate țările care văd în Rusia un partener de încredere și onest. Și aceasta este, într-adevăr, majoritatea lumii.

Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu țările occidentale. Alegerea le aparține: dacă intenționează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune și de presiune neîncetată asupra țării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare și pace. Repet: o discuție, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziție de forță, ci fără nicio arogare, aroganță și excepționalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt.

Împreună cu partenerii noștri în integrarea eurasiatică și cu alte centre suverane de dezvoltare, vom continua să lucrăm la formarea unei ordini mondiale multipolare și a unui sistem de securitate egal și indivizibil.

Într-o lume complexă, care se schimbă rapid, trebuie să fim autosuficienți și competitivi, deschizând noi orizonturi pentru Rusia, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră.

Dar este important să ne amintim lecțiile sale, să nu uităm de prețul tragic al turbulențelor și tulburărilor interne. Prin urmare, sistemul nostru statal și socio-politic trebuie să fie puternic și absolut rezistent la orice provocări și amenințări, asigurând progresul și stabilitatea dezvoltării, unitatea și independența țării.

În același timp, stabilitatea nu înseamnă oblăduire. Sistemul nostru statal și social ar trebui să fie flexibil, să creeze condiții pentru reînnoire și mers înainte.

Vedem cum s-a schimbat atmosfera în societate, cum încrederea, responsabilitatea reciprocă, sinceritatea, decența, noblețea și curajul sunt foarte apreciate astăzi. Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calități umane și profesionale, care și-au dovedit prin fapte loialitatea față de Patrie, să ocupe poziții de conducere în administrația de stat, în economie, în toate domeniile.

Trebuie să asigurăm o continuitate fiabilă în dezvoltarea țării pentru următoarele decenii, să creștem și să educăm generații tinere care vor consolida puterea Rusiei, să dezvoltăm statalitatea noastră, care se bazează pe armonia interetnică, păstrând tradițiile tuturor popoarelor care trăiesc în Rusia, o țară-civilizație unită prin limba rusă și cultura noastră multinațională.

Dragi prieteni!

Voi face tot ceea ce este necesar, tot ceea ce îmi stă în putere pentru a vă justifica încrederea, pentru a folosi în acest scop toate puterile șefului statului, care sunt consacrate în Constituție. În același timp, aș dori să subliniez faptul că rezultatele acestei activități depind în mod esențial de unitatea și coeziunea noastră, de dorința noastră comună de a aduce beneficii Patriei, de a o proteja, de a lucra cu toată dăruirea.

Astăzi, de fapt, răspundem istoriei noastre milenare și strămoșilor noștri. Aceștia au atins înălțimi aparent inaccesibile, pentru că au pus întotdeauna Patria pe primul loc, au știut că este posibil să atingi obiective cu adevărat mărețe doar împreună cu țara și poporul lor, și au creat o putere mondială, Patria noastră, au obținut astfel de victorii care ne inspiră astăzi.

Privim cu încredere în viitor, ne planificăm viitorul, schițăm și implementăm deja noi proiecte și programe, care sunt menite să facă dezvoltarea noastră și mai dinamică, și mai puternică.

Suntem o națiune unită și măreață, iar împreună vom depăși toate obstacolele și vom realiza tot ceea ce am planificat. Împreună vom învinge!”