ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au împiedicat joi Națiunile Unite să recunoască un stat palestinian, exercitând-și dreptului de veto în Consiliul de Securitate pentru a refuza Autorității Palestiniene calitatea de membru cu drepturi depline în organismul mondial, relatează Reuters, citat de BURSA.

Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite ar fi echivalat cu recunoașterea existenței unui stat palestinian.

Proiectul de rezoluție, prezentat de Algeria, recomanda Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca "statul Palestina să fie admis ca membru al Organizației Națiunilor Unite", în condițiile în care, din 2012, palestinienii au statutul de "stat observator nemembru".
 

Marea Britanie și Elveția s-au abținut de la vot, iar restul celor 12 membri ai Consiliului de Securitate au votat "da".

Washingtonul, aliat de lungă durată al Israelului, consideră că recunoașterea unui stat palestinian independent ar trebui să rezulte din negocieri directe cu Israelul și nu să fie pusă în aplicare la ONU. Palestinienii au în prezent statutul de observator la ONU - ceea ce reprezintă o recunoaștere de facto a existenței unui stat palestinian. Acest statut a fost acordat de Adunarea Generală a ONU în 2012. Cu toate acestea, statutul de membru cu drepturi depline este acordat numai dacă este aprobat de Consiliul de Securitate și apoi de două treimi din Adunarea Generală a ONU.

Pentru a fi adoptat, orice text trebuie să fie aprobat de cel puțin nouă din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate și niciunul dintre cei cinci membri permanenți - Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Rusia și China - să nu-și exercite dreptul de veto.

Aceste noi eforturi de a aduce Palestina pe deplin în cadrul ONU vin în timp ce războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și Hamas intră în a șaptea lună. De asemenea, statul israelian continuă să își extindă coloniile în Cisiordania ocupată.

"Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite pentru Palestina ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generații de palestinieni", a pledat joi, în fața Consiliului de Securitate, Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorității Palestiniene.
 
"Recentele escaladări fac și mai importantă susținerea eforturilor de bună-credință pentru a găsi o pace durabilă între Israel și un stat palestinian pe deplin independent, viabil și suveran", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața Consiliului. "Eșecul de a face progrese către o soluție cu două state nu va face decât să sporească volatilitatea și riscurile pentru sute de milioane de oameni din întreaga regiune, care vor continua să trăiască sub amenințarea constantă a violenței", a arătat el.

"Un eșec în a acționa ar fi o greșeală gravă și de neiertat. A nu ne trezi astăzi ar însemna să permitem ca nedreptatea și impunitatea să continue, o rușine eternă", a declarat și ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar înainte de vot.

Ultima dată când un stat a fost împiedicat prin veto să adere la ONU a fost în 1976, când americanii au blocat intrarea Vietnamului.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că palestinienii nu au reușit să îndeplinească criteriile pentru a deveni un membru cu drepturi depline al ONU, pe care le-a prezentat astfel: o populație permanentă, un teritoriu definit, un guvern și capacitatea de a intra în relații cu alte state. "Pe cine votează Consiliul pentru a "recunoaște" și a acorda statutul de membru cu drepturi depline? Pe Hamas din Gaza? Pe Jihadul Islamic palestinian din Nablus? Pe cine?" a întrebat retoric Erdan în Consiliul de Securitate. El a spus că acordarea pentru palestinieni a statutului de membru cu drepturi depline la ONU "va avea un impact pozitiv zero pentru oricare parte, va cauza doar distrugere pentru anii următori și va afecta orice șansă de dialog viitor".

Consiliul de Securitate al ONU a susținut de mult timp viziunea a două state care trăiesc unul lângă altul în cadrul unor granițe sigure și recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza, toate fiind teritorii capturate de Israel în 1967.

Autoritatea Palestiniană, condusă de președintele Mahmoud Abbas, exercită o autonomie limitată în Cisiordania. Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Gaza în 2007.