ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 22 aprilie 2024, Agenția pentru achiziții militare din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a încheiat contracte pentru achiziționarea a 4.000 de drone chinezești, dintre care 3.000 de DJI Mavic 3E și 1.000 de sisteme aeriene fără pilot DJI Mavic 3T. Evaluate la 575,2 milioane de grivne ucrainene (aproximativ 14.478.456,98 dolari), aceste achiziții fac parte din obiectivul mai larg al Ucrainei de a achiziționa un total de 20.000 de drone DJI prin intermediul platformei Prozorro, informează portalul Defense Romania.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Dmitro Klimenkov, a subliniat importanța pe care o au dronele într-un război modern, menționând potențialul acestora de a spori viteza, precizia și flexibilitatea forțelor armate. De asemenea, a remarcat necesitatea integrării acestor tehnologii în strategiile militare existente pentru a consolida apărarea națională.

Contractele au fost atribuite în urma unei licitații competitive pe platforma Prozorro, la care au participat mai mulți furnizori, cu scopul de a garanta prețuri avantajoase pentru statul ucrainean.
 
Dronele DJI Mavic 3E, folosite de armata ucraineană
 

Marina Bezrukova, director al Agenției pentru achiziții publice în domeniul apărării, a remarcat importanța concurenței în reducerea costurilor, citând participarea mai multor furnizori la licitații. Prețurile specifice ale contractului au fost de 126,9 mii UAH (3 194,22 dolari) pentru fiecare DJI Mavic 3E și 194,2 mii UAH (4 888,24 dolari) pentru fiecare DJI Mavic 3T, fiecare incluzând trei acumulatori suplimentari și un încărcător.

Livrarea primelor loturi de drone a început deja, iar distribuirea acestora către unitățile militare este în curs de desfășurare. În plus, în cadrul proiectului Prozorro se depun eforturi pentru achiziționarea a încă 6.000 de drone în, cuprinzând un total de 4.500 de sisteme Mavic 3E și 1.500 de sisteme Mavic 3T.

Această achiziție marchează primul exemplu de achiziție directa de drone DJI Mavic 3 pe care Ministerul ucrainean al Apărării o face pentru uz militar, ceea ce reflectă o strategie în curs de desfășurare pentru a spori capacitățile de apărare ale țării prin intermediul platformei ucrainene de achiziții Prozorro.

Prozorro, funcționează ca o platformă de achiziții publice complet electronică, facilitând accesul la licitațiile publice din întreaga Ucraină și permițând participarea companiilor din intreaga lume. 

În plus, platforma integrează un modul de analiză publică realizat de Transparency International Ucraina pentru analiza datelor privind achizițiile publice și gestionează achizițiile finanțate de diverse organizații internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții (BEI).
 
Să fie oare o răzbunare pentru episodul din martie 2023 ?
 
În după-amiaza zilei de 20 martie, președintele Xi Jinping a sosit la Moscova, pe aeroportul Vnukovo, însă nu întâmpinat de Vladimir Putin, ci de adjunctul ministrului rus pentru turism, sport, cultură și comunicații, Dmitri Cernîșenko.
 

 
Presa main-stream din SUA a notat atunci:
 
„Vladimir Putin a lipsit cu desăvârșire de pe Aeroportul Internațional Vnukovo atunci când președintele chinez Xi Jinping a sosit la Moscova, ceea ce a stârnit speculații cu privire la faptul că Putin a încercat să îl ignore pe Xi.”(Newsweek). 
 
*
 
„Președintele Vladimir Putin nu l-a așteptat la capătul covorului roșu pentru a-l întâmpina pe liderul chinez Xi Jinping la sosirea sa în Rusia, luni, pentru o vizită de profil înalt.”(AP).
 
*
 
”Dacă te gândești vreodată că faci ceva inutil, amintește-ți acest videoclip. Putin nu l-a întâmpinat pe Xi Jinping pe aeroportul Vnukovo”, a scris și agenția Nexta.
 
Materialul poate fi citit AICI