ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acordul de principiu a fost dat pentru ca repatrierea trupelor şi materialelor din Afganistan ale Armatei SUA să se facă prin România, a declarat preşedintele Traian Băsescu, context în care a menţionat că vizita pe care premierul Victor Ponta o va efectua în Statele Unite trebuie privită într-un mod pozitiv, scrie Agerpres.

"Eu v-aş ruga să priviţi într-un mod pozitiv această întâmplare. Nici eu nu sunt un simpatizant al lui Ponta. Aici este vorba de interes. Este şi interesul nostru şi al SUA. Gândiţi-vă că începem investiţia în luna octombrie, acum, la situl de la Deveselu pentru sistemul antirachetă. Suntem în discuţii avansate şi acordul de principiu a fost dat pentru ca repatrierea trupelor şi materialelor din Afganistan ale Armatei SUA să se facă prin România, urmare a încetării contractului pe care îl aveau cu Kazahstanul. Este un proces care va depăşi cu mult mandatul meu şi importanta sitului de la Deveselu, care se va finaliza probabil către sfârşitul mandatului meu, dar şi transferul trupelor din Afganistan", a afirmat preşedintele Băsescu, vineri, la B1 TV, cu privire la vizita pe care premierul Ponta o va efectua în SUA.

România este pe cale să accepte un acord ce ar permite armatei Statelor Unite să utilizeze una din bazele sale aeriene situate în apropiere de Marea Neagră pentru a transfera trupele sale din Afganistan, au afirmat responsabili americani, citaţi de AFP.

Acordul ar permite SUA, care urmează să îşi retragă marea parte a trupelor din Afganistan până la sfârşitul anului 2014, să rezolve una din problemele lor logistice cele mai importante. În prezent, americanii folosesc baza de la Manas (Kârgâzstan), însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014, a precizat un responsabil american. Din această cauză, ei doresc să transfere activităţile de la baza din România.

Acordul cu Bucureştiul va fi discutat vineri cu prilejul unei întrevederi a secretarului american al apărării, Chuck Hagel, cu omologul său român, Mircea Duşa.

Peste 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi cea mai mare parte a acestor trupe, precum şi material militar greu vor trebui repatriate în Statele Unite cel mai târziu la sfârşitul anului 2014.