ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata Americană a anunțat, prin vocea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, George Little, că operațiunile de retragere din Afganistan vor include baza Mihai Kogălniceanu, de la Constanța, pentru ”mișcări de personal și de marfă”, scrie Agerpres.
Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, şi omologul său român, Mircea Duşa, au finalizat vineri un acord prin care România va fi implicată în operaţiunile logistice cu destinaţia şi provenind din Afganistan. Aceasta include mişcări de personal şi marfă.

Președintele Traian Băsescu a dezvăluit că și premierul Victor Ponta va discuta, la vizita de la Washington, detalii legate de aspectele militare ale colaborării româno-americane.

SUA vor să retragă o mare parte a trupelor din Afganistan, cifrate în prezent la aproximativ 51.000 de persoane, până la finalul anului viitor, iar la baza militară de la Constanța nu se află acum decât 5 militari americani.

Pentagonul folosește și baza de la Manas, din Kârgâzstan, însă contractul pentru utilizarea respectivelor instalaţii expiră în iulie 2014.

La sfârșitul lunii iunie 2013, România mai avea 1.500 de militari în Afganistan, fiind pe locul al șaptelea din acest punct de vedere, după SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia și Georgia.

NATO intenționează să păstreze în Afganistan, după anul 2014, doar trupe care să asigure instrucția autorităților locale, iar România va contribui cu 200 de soldați la acest efort comun.