ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din Londra au protestat duminică, în pofida ploii şi a frigului, faţă de abordarea incorectă a documentarului "Vin Românii!", difuzat de postul de televiziune Channel 4.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Protestatarii, majoritatea tineri, s-au mobilizat pe reţelele de socializare după ce au urmărit primul episod din acest documentar, în care imigranţii sunt prezentaţi ca fiind ţigani, infractori, oameni fără adăpost, care vin în Marea Britanie la cerşit, dorm sub poduri sau la metrou şi trăiesc din ajutoare sociale, conform tvr.ro.
"Vrem să transmitem că maniera celor de la Channel 4 de a prezenta comunitatea românească din Marea Britanie a fost defectuoasă. Dacă privim doar afişul de promovare, care vine însoţit de mesajul "Vin Românii!", s-a generalizat şi s-a pus o etichetă incorectă, pentru că sunt foarte mulţi români imigranţi care îşi plătesc taxele, se duc la muncă, muncesc din greu şi ei nu merită să fie discriminaţi. Ei meritau să apară în primul episod dintr-o serie de documentare despre emigranţii români (...) Scopul nostru astăzi este schimbarea afişului şi măcar schimbarea titulaturii "Românii Vin". Să se folosească un alt titlu!", a precizat pentru televiziunea publică una dintre organizatoarele acţiunii, Cati Andreea.

"Protestul decurge paşnic, civilizat (...) Pe Facebook s-au anunţat 500 de persoane. Foarte mulţi au spus că au acceptat invitaţia doar în spirit de solidaritate şi nu pot ajunge. Vor mai veni oameni. Numărul creşte în continuare. Aş estima undeva la 300 de persoane", a mai spus Cati Andreea.

Victor Ponta susţine şi el demonstraţia într-un mesaj pe twitter:

"Îmi exprim solidaritatea cu românii care vor protesta în tacere împotriva relatării părtinitoare privind cetăţenii noştri".

Ce spune ambasadorul României la Londra


 "Ambasadorul României la Londra a transmis un mesaj de mulţumire comunităţii româneşti din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimându-şi la rândul său peocuparea legitimă față de imaginea comunității din care fac parte, mulţi dintre aceştia transmiţând scrisori direct realizatorilor emisiunii", precizează Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă..

"În urma publicării sumarului de prezentare a reportajului, la instrucțiunile conducerii MAE, ambasadorul României la Londra a transmis imediat o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conținutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunității de români din Marea Britanie", se mai menționează în acelaşi comunicat de presă.