ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După doi ani, tonul triumfalist al presei occidentale în legătură cu soarta războiului din Ucraina a fost înlocuit de ceva care seamănă foarte bine cu un bocet.

Până cu puțin timp în urmă încă se vorbea/scria doar despre iminenta înfrângere a Rusiei pe front din cauza proastei dotări tehnice și a incompetenței; despre prăbușirea economiei, ca urmare a izolării internaționale și a sancțiunilor; și despre inevitabila moarte a lui Putin, din cauza nenumăratelor cancere și beteșuguri.

Astăzi, însă, titlurile în care cuvântul Ucraina este alăturat unor termeni precum „înfrângere”, „catastrofă”, „dezastru” au devenit cotidiene.

Miercuri, 17 aprilie, ziarul Politico a publicat un articol teribil, scris de Jamie Dettmer de la Kiev, purtând titlul: „Ucraina se îndreaptă spre înfrângere”.

Amestec de reportaj, editorial și lamento, textul începe așa:

„Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev «atâta timp cât va fi nevoie».

„Această promisiune sună găunos în condițiile în care au trecut patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a tras ultima dată un obuz, așa cum se plângea un militar pe front.

„Și nu este vorba doar de faptul că forțele ucrainene sunt în criză de muniție. Întârzierile occidentale în ceea ce privește trimiterea de ajutoare înseamnă că țara duce o lipsă periculoasă de ceva chiar mai greu de furnizat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a învinge.

„Moralul în rândul trupelor este sumbru, măcinat de bombardamentele neîncetate, de lipsa de arme avansate și de pierderile de pe câmpul de luptă.

„În orașele aflate la sute de kilometri de front, mulțimile de tineri care se aliniau pentru a se înrola în armată în primele luni ale războiului au dispărut.

„Astăzi, potențialii recruți fug de armată și, în schimb, petrec în cluburile de noapte.”

Situația pare însă mai gravă decât atât. Reporterul a discutat cu cadre din conducerea armatei care au vorbit despre amenințarea unei iminente ofensive rusești.

„Ei au prezentat un tablou sumbru al liniilor frontului, care s-ar putea prăbuși în această vară.”

Politicienii pe care ziaristul i-a întâlnit au recunoscut că „opinia publică se deteriorează”.

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitri Kuleba, a descris astfel situația:

„Ucraina se află într-un cerc vicios: armele de care are nevoie nu sunt livrate sau întârzie; apoi aliații occidentali se plâng de Kiev că bate în retragere, astfel încât devine mai puțin probabil să trimită noi ajutoare în viitor.”

Dar paragraful care rezumă cel mai bine mesajul transmis de Politico este acesta:

„După cum am descoperit în ultima lună relatând despre Ucraina, imaginea care a reieșit din zeci de discuții cu lideri politici, cu ofițeri ai armatei și cu cetățeni obișnuiți a fost aceea a unei țări care se îndreaptă spre dezastru.”