ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puternica ofensivă rusă din ultimele zile în regiunea Harkov pare să pună la grea încercare ultimele puteri ale Ucrainei.

Aflat într-un buncăr din Harkov, generalul Kirill Budanov, șeful Serviciului ucrainean de Informații al Armatei (GRU) a acordat ziarului New York Times un interviu plin de declarații sumbre.

„Suntem pe buza prăpastiei. De la o oră la alta situația devine tot mai critică.”

Budanov crede că în trei sau patru zile trupele ucrainene vor reuși să stabilizeze frontul în zona Harkov. Însă el adaugă că, atunci când ucrainenii vor reuși stabilizarea frontului, rușii vor declanșa un nou atac, de data aceasta în regiunea Sumî.

Iar cel mai grav aspect, spune generalul, este că armata ucraineană nu mai are rezerve care să facă față unei alte ofensive:

„Toate trupele noastru sunt aici sau la Ceasiv Iar. Am folosit tot ce aveam. Din nefericire, nu avem pe nimeni în rezervă.”

Budanov este de acord cu evaluarea că rușii urmăresc să „întindă” trupele ucrainene, deja reduse numeric, și să „semene panică și confuzie în regiune”.

El a adăugat:

„Pentru moment, sarcina noastră constă în stabilizarea liniei frontului și a începe să-i respingem dincolo de linia frontierei.”

Budanov a explicat că rezerviștii pe care i-a avut la dispoziție până acum „au dejucat parțial planurile rușilor”.

Pe de altă parte, ziarul londonez Times scrie că ofensiva rușilor în Harkov „a lăsat Ucrainei puține opțiuni bune pentru apărare”.

Ziariștii britanici spun că, în acest moment, rușii au masat circa 35.000 de soldați în zonă. Numărul lor este probabil insuficient pentru a captura Harkovul, însă, dacă vor mai înainta câțiva kilometri vor putea lansa tiruri de artilerie asupra orașului.

Ceea ce ar pune la grea încercare apărarea ucraineană.

Iată de ce regimul de la Kiev, Zelenski personal, fac apeluri disperate pentru a primi din Occident sisteme de apărare antiaeriană.

Problema, scrie Times, este că Occidentul nu pare pregătit să rămână el fără arme antiaeriene pentru a le da Ucrainei.

(Cu excepția lui Iohannis.)

La fel ca Budanov, și ziariști englezi afirmă că situația Ucrainei nu e deloc roză.

Regimul de la Kiev trebuie să decidă dacă actuala ofensivă nu este cumva o stratagemă pentru a deturna forțele ucrainene din Donbas.

Dacă Ucraina stabilește că ofensiva rusească de la Harkov este ceva serios, va trebui să își limiteze numărul de trupe de la graniță, caz în care acestea ar rămâne la discreția rușilor.

Sau trebuie să se concentreze mai degrabă pe apărarea Ceasiv Iar?

Ori să întărească linia în zona Sumî, unde toată lumea așteaptă dezlănțuirea unui nou atac al rușilor?

Însă, marea problemă este cea descrisă de Budanov: după mai bine de doi ani de război, Ucraina nu mai are trupe pentru a face față atâtor puncte de conflict.