ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se înmulţesc vocile care cer Ministerului Educaţiei Naţionale să ia măsuri ca şcolile de stat să nu mai promoveze Haloween-ul.

După ce anul trecut, 28 de ONG-uri au cerut MEN să respecte Legea Educaţiei şi să nu permită apariţia Halloween-ului în şcoli, acum a venit rândul unui deputat să ia poziţie publică împotriva acestei pseudo-sărbători.



Deputatul PNL Daniel Gheorghe afirmă că Halloween-ul este o "petrecere cu caracter faustic" care insuflă "relativizarea maleficului" şi care "poate reprezenta o pledoarie pentru violență". Parlamentarul citează statistici, care afirmă că la nivelul Statelor Unite "se înregistrează o curbă ascendentă îngrijorătoare a infracțiunilor comise cu violență", de Halloween.

Daniel Gheorghe consideră că Ministerul Educaţiei "are datoria de a asigura baza materială și infrastructura necesare unui proces de educație eficient , sigur și modern, și nu încurajarea unei confuzii de valori la nivelul societății românești". Parlamentarul le sugerează părinţilor ca banii pe care i-ar da pe costumaţia de Halloween să fie folosiţi pentru "a ajuta un/o coleg/colegă care se luptă cu serioase probleme materiale".

Iată declaraţia integrală a parlamentarului Daniel Gheorghe

"În ultimii ani și-a făcut loc în peisajul public de la noi un bizar obicei desprins din mitologiile păgâne, Halloween-ul. Această petrecere cu caracter faustic, unde sub masca atractivă a ,,marketingului,, și a divertismului se insuflă relativizarea maleficului , are loc chiar la finalul săptămânii în care Biserica sărbătorește pe cei 2 mari ,,Dimitrie,, (Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martirizat în timpul marii prigoane anticreștine de la începutul secolului IV și pe Dimitrie cel Nou din Basarabi, Sfântul protector al Bucureștilor).
Nu elementul superficial comercial este ceea ce este criticabil la acest eveniment atât de larg pus în scenă în ultimii ani în școlile și liceele românești, ci faptul că tinde să devină o formă de ,,reeducare,, în spiritul relativismului moral, atât de frecvent și la modă în deconstructivismul cultural postmodern, și totodată poate reprezenta o pledoarie pentru violență. Spun acest lucru deoarece statisticile existente la poliția federala americana arata cum anual, de Halloween, se înregistrează o curbă ascendentă îngrijorătoare a infracțiunilor comise cu violență, fapte grave care deseori stau ascunse sub ,,măștile,, aparent simpatice comune acestui festin.
În ultimii ani, în învățământul public românesc, am asistat cu surprindere cum energiile, resursele și interesul pentru Halloween au ajuns aproape să rivalizeze în intensitate cu pregătirea serbărilor destinate Nașterii Domnului Iisus Hristos. Chiar mai mult decât atât, implicarea unora dintre inspectorii școlari și a unora dintre directorii de școli în promovarea acestui eveniment mi se pare a fi dovada unui mimetism neinspirat și a neglijării adevăratelor valori în spiritul cărora se poate realiza educația armonioasă a copiilor . Copiii români merită să cunoască binele, frumosul, adevărul , au nevoie să deprindă de mici spiritul de solidaritate și suflul demn al libertății și nu în ultimul rând au nevoie a cunoaște etica afirmată prin învățătura creștină, temelia civilizației moderne și a lumii în care trăim astăzi.
Consider că Ministerul Educației prin inspectoratele școlare din teritoriu are datoria de a asigura baza materială și infrastructura necesare unui proces de educație eficient , sigur și modern, și nu încurajarea unei confuzii de valori la nivelul societății românești.
Relativizarea valorilor nu are drept efect pe termen lung altceva decât relativizarea personalității individuale și disoluția societății închegate pe filonul persoană-familie-comunitate-națiune.
În încheiere aș recomanda profesorilor, părinților și elevilor care în aceste zile se angajează a cumpăra diverse costumații pentru Halloween, să strângă acești bani nu pentru a se masca în chip și fel ci pentru a ajuta un/o coleg/colegă care se luptă cu serioase probleme materiale."