ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gruparea jihadistă Statul Islamic folosește, în cazul americanilor luați ostatici, aceleași metode de tortură la care recurge CIA în torturarea suspecților de terorism, informează ziarul american The Washington Post. Iar metoda cea mai frecventă și extrem de controversată este cea a simulării înecului (waterboarding).

Cel puțin patru ostatici deținuți de Statul Islamic în Siria, inclusiv un jurnalist care a fost executat de curând de către grupare, au fost supuși simulării înecului, în primele zile de captivitate”, a declarat pentru ziarul american un apropiat al jurnalistului James Foley, decapitat în urmă cu o săptămână de jihadiștii SI. "Știau exact cum să facă acest lucru", a precizat sursa.

Tehnica simulării înecului a fost folosită de Agenția Centrală de Informatii a SUA (CIA) în timpul interogării suspecților, după atentatele din 11 septembrie 2001. CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legături cu Al-Qaida, pe care le-a torturat prin privarea de somn sau simularea inecului.

În ultimii ani, tehnicile CIA de tortură au dat naștere la o serie de polemici. Președintele Obama a recunoscut că simularea înecului este o metodă de tortură, admițând că SUA au greșit când au apelat la ea.

Gruparea Statul Islamic a trimis joi un nou mesaj de avertizare americanilor. Jihadiștii care au pus în ultimele luni stăpânire pe Irak, inființând așa numitul ”Califat islamic”, au prezentat decapitarea unui soldat kurd, care făcea parte dintr-un grup de 15 soldați capturați.