ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) își manifestă nedumerirea față de afirmațiile recente ale oficialilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind cardul de asigurat considerând că CNAS pune inutil pacienții şi doctorii pe drumuri pentru deblocarea cardurilor de sănătate.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Astfel, SNMF consideră că deplasările inutile ale pacienților pentru activarea cardurilor ar trebui evitate. Mai mult, aceasta susţine că blocarea (şi respectiv deblocarea) cardurilor este o problemă serioasă, consumatoare de timp pe care CNAS trebuie să o rezolve

"Blocarea (şi respectiv deblocarea) cardurilor este o problemă serioasă, consumatoare de timp și care poate să apară la orice furnizor de servicii medicale, în spital, în ambulator, la medicul de familie etc. Așadar, solicităm CNAS să găsească soluții tehnice simple și puțin cronofage pentru deblocare. Este necesar ca orice furnizor în contract cu casele de asigurări să poată debloca cardul dacă apar astfel de probleme. Ar fi absurd să plimbăm pacienții pentru deblocare între alți furnizori și medicul de familie și să îngrădim accesul la serviciile necesare!", se arată în comunicatul oficial SNMF.

Mai mult, SNMF consideră că, soluţia CNAS prin care medicul apelează la help-desk pentru a debloca un card, afectează timpul alocat consultării unui pacient, lucru ce poate primejdui viaţă suferindului.

"Este inacceptabil scenariul prezentat de CNAS, în care medicul este cel care va fi obligat să consume din timpul consultației medicale de care pacientul are nevoie, pentru a apela telefonic un help-desk, pentru a obține un ticket și pentru a scrie e-mailul cu datele cardului blocat către serviciul de asistență tehnică a cardului, chiar dacă acest sistem de help-desk va fi centralizat după 1 aprilie!", se arată în comunicatul oficial.

La final, Societatea Națională de Medicină Familiei evidenţiază necesitatea ca CNAS să implementeze soluţii tehnice pentru aceste probleme

"Deși CNAS afirmă că orice furnizor poate activa cardurile, deci și debloca, este nevoie ca CNAS să implementeze și din punct de vedere tehnic aceste lucruri. Deocamdată, deși au trecut deja două săptămâni de la 1 februarie, doar aplicația CNAS pentru medicii de familie permite activarea și deblocarea cardurilor. Respectul pentru timpul pacienţilor şi al medicilor trebuie să fie o prioritate a CNAS", conchide comunicatul oficial

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.