ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Victor Ponta plănuieşte să scadă veniturile României din redevenţele pentru petrol şi gaze, afirmă un grup de activişti pro-mediu, într-un comunicat trimis redacţiei.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Grupul "Fără fracturare" Bucureşti comunică faptul că România "poate pierde cea mai mare parte a veniturilor încasate pe baza redevențelor la petrol și gaze, situate undeva la 1 miliard de RON", deşi ţara noastră se "laudă" cu "cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol şi gaze, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului".

Activiştii acuză Guvernul Ponta de lipsă de transparenţă, executivul fiind acuzat că a negociat pe ascuns cu marile companii petroliere, în acest sens urmând să fie adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă.

"Din informaţiile care s-au scurs, reiese că în luna decembrie va fi aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare, în loc de redevenţe. În plus, Guvernul va renunţa şi la alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere", se arată în comunicat.

Semnatarii comunicatului consideră că există un risc foarte mare ca România să fie transformată "într-o colonie petrolieră, din ce în ce mai atragătoare pentru cei care vor dori să extragă petrolul și gazele romanești, cu precădere neconvenționale, iar a cetățenilor români în cobai. Totul, bineînțeles, fără ca cel mai mic beneficiu să se întoarcă la cetățenii acestei țări".

Conform Legii,orice modificare a regimului înstrăinării bogăţiilor subsolului trebuie să se facă în dezbatere publică, afirmă ONG-iştii.

"Din aceste motive, pe 30 noiembrie ne vom cere drepturile în stradă şi vom protesta împotriva acestei ordonanţe secrete, care legiferează transformarea Romaniei într-o colonie postmodernă"

În acest sens, semnatarii anunţă un protest pentru duminică, la ora 16:00, în Piaţa Universităţii din Bucureşti.