ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ani de zile și-a făcut obiectiv prioritar integrarea în Uniunea Europeană, Serbia nu mai pare să accepte orice concesie pentru a intra în clubul celor 27 de țări membre.

Serbia a supărat puterile de la Bruxelles de mai multe ori în ultima vreme: refuzul de a participa la sancțiunile contra Rusiei și participarea armatei sârbe la parada de la Moscova, s-au adăugat nerecunoașterii independenței provinciei Kosovo și au stârnit nemulțumiri în Occident.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Mai nou, ministrul de externe și prim-adjunct al premierului, Ivica Dacici, a spus că "Serbia nu mai dorește să accepte politica țintelor schimbătoare și a stabilirii de noi condiții pe parcurs" pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI 16 ani de la bombardarea Serbiei de către NATO.Președintele Nikolici, discurs TERIBIL la adresa Occidentului: Nu suntem lăsați să construim un viitor mai bun până nu ne cerem scuze pentru tot ce ne-au făcut EI nouă

Comentând afirmația președintelui Nikolici, cum că dacă Serbia ar recunoaște indepedența Kosovo, atunci ar fi primită în UE într-o lună, Dacici a replicat: "Nu-i adevărat. Pentru că ar apărea mereu condiții noi", informează B92.

CITEȘTE ȘI Românii din Serbia sunt în continuare discriminaţi 

Dacici a dezvoltat subiectul: "Când Ratko Mladici a fost arestat și extrădat, peste o lună de zile a apărut subiectul Kosovo, care mai înainte nu fusese pe agenda negocierilor. Dar, e absolut clar nu mai suntem dispuși să acceptăm această politică a țintelor în mișcare, a impunerii unor noi și noi condiții...și nu dorim să mai discutăm despre acest subiect. Deloc. Am spus-o clar și ni s-a spus clar: nu e o condiție pentru admitere ( recunoașterea Kosovo - n.r.)".

Ministrul de externe sârb a mai spus că țara sa nu va ceda în fața ultimatumurilor. "Aceste țări ( din UE-n.r.) au recunoscut deja Kosovo, dar Serbia nu are nicio intenție să o facă. Suntem gata de dialog, dar nu pentru impunerea unor noi condiții. Sau ultimatumuri", a declarat oficialul guvernului de la Belgrad.

În ceea ce privește declarația ambasadorului SUA, care a spus că Serbia este un pic "schizofrenică" pentru că "se uită către ruși cu inima, dar către EU cu mintea", Dacici a replicat: "Serbia și mai înainte, fosta Iugoslavie, a fost mereu neutră. Privind în istorie, nu cred că Elveției i-a fost rău, deși a fost neutră în ultimii 200 de ani. Sigur că nu suntem neutri în ceea ce privește relațiile zilnice ale geopoliticii, dar facem tot posibilul ca strategia noastră să nu fie : "unul sau...", dar una în care să intrăm în Uniunea Europeană și concomitent să ne dezvoltăm relațiile cu Rusia. Cele două nu se opun".