ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulţi copii din satul Gheorgheni sunt obligaţi să înveţe în limba maghiară pentru că nu există secţie în limba română! Părinţii a şase dintre ei sunt revoltaţi, întrucât copiii lor nu înţeleg limba, iar educatoarele sau învăţătorii nu le traduc lecţiile, scrie Ziua de Cluj.

Bunicii şi părinţii povestesc că elevii nu învaţă nimic. "Pe maghiari îi adună să le citească o poveste, le explică, iar copiilor români le spun să ia jucăriile şi să se joace într-un colţ. Absolut nimic nu au învăţat, nici în română, nici în maghiară. Acuma, când a început anul, le-au dat părinţilor lista cu ce rechizite trebuie în limba maghiară", a povestit o bunică. "Fiica mea plânge de când a început şcoala, că numai maghiară se vorbeşte", susţine o altă mămică. "Nu o înţeleg pe învăţătoare, zice pe ungureşte. Nu înţeleg nici eu, nici colegii mei", se destăinuie unul dintre cei şapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba română.

În urma unei sesizări a postului Realitatea TV, un inspector şcolar a mers să stea de vorbă cu părinţii. Demersul a avut succes, iar de luni la şcoala din Gheorghieni va avea o învăţătoarea care va preda în limba română.