ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a semnat un acord de 10 miliarde de dolari cu gigantul energetic Chevron, pentru exploatarea gazelor de şist, ca parte a eforturilor continue Kiev a-şi diversifica aprovizionarea cu energie şi a reduce dependenţa de Rusia.

Chevron a semnat contractul de explorare şi producţie în regiunea la Olesska (vestul Ucrainei), a declarat ministrul ucrainean pentru energie, Eduard Stavytsky.

Producţia la Olesska ar putea produce până la 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale în fiecare an şi ar genera circa 10 miliarde de dolari în investiţii, au estimat oficialii ucraineni.

Preşedintele Viktor Ianukovici a declarat că acordurile, cum ar fi cel cu Chevron, va permite Ucrainei să devină complet independentă energetic până în 2020 .

Dependent de importurile de energie, Kiev spune că a plătit Rusiei 20 de miliarde de dolari in ultimii trei ani pentru gaze naturale, iar cererile Moscovei exploatează poziţia sa dominantă ca furnizor şi impune preţuri exorbitante.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev sunt escaladarea înainte de planurile Ucrainei de a semna un acord de comerţ liber şi acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, la sfârţitul acestei luni, ignorând Uniune Vamală, care cuprinde Rusia, Kazahstan şi Belarus.