ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de persoane, care dezaprobă proiectul exploatării aurului cu cianuri, au comemorat, joi, printr-un flash-mob, împlinirea a 42 de ani de la tragedia de la Certej, când 89 de oameni au murit din cauza unui accident minier, scrie Agerpres.

Participanţii au demonstrat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având asupra lor pancarte cu mesajul "Certej fără cianuri", care aminteau de evenimentele petrecute în 1971, în localitatea hunedoreană Certeju de Sus.
"Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării aurifere Certej a provocat cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii '70. Amploarea dezastrului a fost ascunsă la acea vreme de autorităţi pentru a nu fi declarat doliu naţional. Opt posibile cauze au fost luate în calcul: de la cârtiţe, la mişcări tectonice. S-a reţinut însă că pierderea în timp a stabilităţii masivului de steril, pe una din laturi, ca urmare a creşterii peste limita critică în înălţime, a dus la producerea accidentului. În urma cercetărilor de natură tehnică şi a anchetei pentru identificarea responsabililor accidentului, dosarul a fost închis fără condamnări", informează pagina de Facebook a organizatorilor, creată pentru acest eveniment.

Participanţii la flash-mob au organizat evenimentul la ora prânzului, astfel că, în momentul când clopotele de la Catedrala Sfântul Mihail au bătut, s-au întins pe caldarâm pentru câteva minute.

Sursa foto: Facebook

[gallery link="file" columns="2" ids="4192,4193,4194,4195,4196,4197,4198,4199"]