ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României a dat aviz pozitiv pe "Proiectul Legii pensiilor militare de stat", se arată într-un comunicat al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

SCMD precizează că acest proiect de lege nu corespunde sintagmei "pensii speciale", "deoarece n-a existat si nu exista asa ceva. Caracter "special" au doar indemnizatiile acordate unor persoane sau categorii cum ar fi: artisti, sportivi, revolutionari, etc".

SCMD justifică necesitatea reglementării separate a pensiilor militarilor şi poliţiştilor prin faptul că în toate statele membre NATO există astfel de prevederi.

"Dintotdeauna si in toate statele membre sau nu ale NATO, referitor la sistemul militar, exista "legi speciale" sau capitole separate in legea unica a pensiilor, deoarece munca militarilor si politistilor nu poate fi cuantificata in sistemul 8 ore de munca X 5 zile pe saptamana, 8 ore de odihna si 8 ore de pregatire sau refacere a capacitatii de munca. Noi suntem considerati in serviciu 24 h din 24 h. De aici, daca avem restrictii, avem si deosebiri stabilite prin lege speciala. Valabil si pentru piloti, sportivi, artisti, etc", se arată în document.

Autorii documentului precizează că militarii au contribuit la fondul de pensii din sistemul militar şi nu la Casa Naţională de Pensii.

"Noi am contribuit la fondul de pensii, ca si cei de la cooperatia de consum, mai mult decat civilii, dar in sistemul nostru militar. Nu am contribuit niciodata la Casa Nationala de Pensii, exceptand perioada 01.01.2011 si pana in prezent. Este benefic pentru pensionarii civili ca noi sa ne intoarcem in sistemul nostru, unde suntem acoperiti de contributiile militarilor si politistilor activi si sa nu-i mai incarcam cu cuantumurile noastre. In acelasi mod ar fi benefic pentru pensionarii civili ca nici indemnizatiile si nici ajutoarele sociale, in frunte cu cele ale fostilor membri CAP, sa nu mai fie platite de catre Casa Nationala de Pensii, pentru ca au alt statut juridic", scrie SCMD în comunicat.

SCMD precizează că "Nu este vorba despre o recalculare si o revenire la cuantumurile pensiilor din 2010, deoarece acestea s-au realizat prin Legea, reparatorie, cu caracter provizoriu, nr. 241/2013. Este vorba despre uniformizarea legislativa, deoarece suntem supusi actiunii a 11 legi si ordonante, concomitent, si care, fiind contradictorii, perpetueaza haosul creat in sistem, de regimul Basescu-Boc".

De cealaltă parte, jurnalistul Dan Turturică susţine că totul este doar o "răsplată a Guvernului Ponta" pentru "cele mai radicale grupuri din fosta armată, miliţie şi securitate".

"Nici revoltele de stradă din ianuarie 2012, care au adus USL-ul la putere, nici tentativa de lovitură de stat din vara aceluiaşi an nu ar fi fost posibile fără sprijinul celor mai radicale grupuri din fosta armată, miliţie şi securitate. Astăzi şi-au primit răsplata. Pariul lor pe Ponta s-a dovedit câştigător", a scris Turturică.