ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni seara, mii de spanioli au manifestat la Madrid, dar și în alte orașe împotriva monarhiei, pledând pentru organizarea unui referendum privind instituirea republicii după anunţul abdicării regelui Spaniei, Juan Carlos, transmite AFP.

"Spania va fi mâine o republică!", au scandat manifestanţii, la Madrid.

De asemenea, aceștia au afișat pancarte pe care se putea citi: "Nu vrem rege, vrem referendum", "Cei din dinastia Bourbon să vină la alegeri" și au fluturat steaguri ale celei de-A doua Republici spaniole, proclamată în 1931 şi desfiinţată de trupele franchiste în timpul Războiului Civil (1936-1939).

Manifestanţii s-au adunat la apelul mai multor partide politice şi organizaţii.

"Cred că este un moment potrivit pentru a proclama o Republică", a afirmat o tânără terapeut.

Poliţia a blocat accesul către Palatul Regal, situat la o distanţă de aproximativ 300 de metri de Puerta del Sol, temându-se de creşterea numărului de manifestanţi.

"Nu vreau să aştept încă 40 de ani pentru a fi într-o astfel de situaţie. Trebuie să schimbăm lucrurile acum", a spus Daniel Martin, un student în vârstă de 25 de ani, în opinia căruia prinţul Felipe, care urmează să urce pe tron, "nu are nicio legitimitate".

"Cred că ţara a ajuns în momentul în care o mare parte de locuitori cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani vor să schimbe modelul politic actual, pentru că ei sunt motorul ţării", a declarat Nancho Vila, un muncitor în vârstă de 52 de ani.

Și în Barcelona, mii de persoane s-au adunat în Piața Catalonia pentru a cere revenirea la republică și au fluturat drapele republicane.

Sute de persoane s-au adunat și în piața primăriei din Valencia, tot pentru a susține revenirea la un forma republicană de guvernare.

Regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, a decis să abdice lăsându-i tronul fiului său, prinţul Felipe.