ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul României vrea să modifice Legea 24/2007 a Spaţilor Verzi. O comisie discută posibilitatea construirii pe 85% din suprafeţele spaţiilor verzi retrocedate.

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) protestează vehement față de propunerea de modificare a legii și a solicitat Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului retragerea de urgență a acesteia și Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice o poziție oficială cu privire la potențiala modificare. Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului are următorul conținut:

(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale, sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde.

Totodată, CMR dorește să semnaleze caracterul halucinant și ilogic al motivării introducerii acestui alineat. Textul de motivare a introducerii alineatului (9) are următoarele argumente:

- protecția mediului este o prioritate națională;
- regimul juridic al spațiilor verzi trebuie corelat cu interesele publice și cu protecția dreptului de proprietate;
- impact socio-economic negativ al interdicției de schimbare a destinației spațiilor verzi;
- obligația celor care solicită schimbarea destinației spațiilor verzi de a asigura 15% de spațiu verde din suprafața solicitată va crește "spectaculos" suprafața spațiilor verzi din România.

CMR a solicitat Comisiei parlamentare lămurirea ultimului argument adus în favoarea modificării și anume: în ce fel consideră că un spațiu verde (prevăzut inițial ca atare în documentația de urbanism) și care devine spațiu construit la solicitarea proprietarului, dar care păstrează totuși 15% din suprafața verde inițială va crește în mod spectaculos suprafața spațiilor verzi urbane? CMR reamintește că, potrivit legislației europene, orașele din România trebuie să asigure o suprafață de minim 26 m2 pe cap de locuitor. Bucureștiul, la ora actuală “oferă” locuitorilor săi aproximativ 8,5 m2 de spațiu verde pe cap de locuitor.

Listăm mai jos principalele zone afectate de modificarea propusă legii 24/2007 numai din București (spații verzi retrocedate, în curs de retrocedare):

Parcul Tineretului- 22 hectare + 4 rezervă de retrocedare
Parcul IOR- 12 hectare (jumătate din parc)
Baza Spartac- 8 hectare
Parcul Plumbuita- 4 hectare
Parcul Prisaca Dornei- 6 hectare
Parcul Politehnicii- 3 hectare
Parcul Poligrafiei- 3 hectare
Parcul Bazilescu în întregime (nu are lămurită încă situația)
Toate pepinierele Bucureștiului- peste 200 hectare
Toate livezile Bucurestiului
Multe spatii verzi și parcuri dintre blocuri
Jumătate din Parcul Izvor este zona construibilă
Parcul Bordei