ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




UPDATE 08:55  Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri.

După numărarea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscripţii, 1.914.187 de persoane au votat împotriva independenţei, ceea ce reprezintă mai mult decât cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obţine o victorie în acest referendum. În procente, 55,42 la sută din populaţia Scoţiei a votat împotriva independenţei, iar 44,58 la sută în favoarea ei.

Liderul separatiştilor scoţieni Alex Salmond şi-a recunoscut înfrângerea.

[divider]

UPDATE 08:00 Scoţia a votat să rămână în Marea Britanie, după respingerea independenţei în cadrul referendumului organizat joi. După numărarea buletinelor din 26 ce circumscripţii, 54 la sută dintre alegători au votat împotriva independenţei, iar 46 la sută în favoarea acesteia.

[divider]

Joi, în Scoţia are loc referendumul prin decide dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii.

UPDATE Referendumul care decide soarta Scoției s-a încheiat, Urnele de vot s-au închis, anunță BBC. Numărătoarea voturilor va dura toată noaptea, urmând ca rezultatele individuale să fie anunțate pentru fiecare dintre cele 32 de zone locale. Rezultatul final al referendumului privind independența Scoției va fi anunțat vineri, la 05.30 GMT.

UPDATE Cu mai putin de o jumatate de ora pana la inchiderea urnelor, mulţi scoţieni aşteaptă în stradă rezultatele referendumului privind independanţa Scoţiei.

UPDATE 51% dintre cei chemați la urne sunt împotriva ruperii de Marea Britanie, în timp ce tabăra secesionistă are o cotă de 49 la sută, indică un sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secţiilor de votare.

UPDATE Una dintre temerile majore ale referendumului este că susținătorii independenței nu vor accepta prea ușor o înfrângere. Pe peretele de la intrarea unei secții de votare a fost scris "Votați DA, sau daca nu...", provocând acuzații de intimidare a alegătorilor, informează The Independent.

UPDATE Rata de participare la referendum ar urma să fie deosebit de mare, dar pentru a înregistra un record absolut ar trebui să depăşească cele 97,6 de procente înregistrate în Noua Zeelandă, în 1946, potrivit unei analize a Universităţii Reading, conform Mediafax.

Cea mai mare prezenţă la un plebiscit organizat exclusiv în Scoţia a fost înregistrată la referendumul din 1979, cu privire la transferul unor puteri şi crearea unei adunări regionale scoţiene, când 63,6 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne.

UPDATE Cei care votează NU conduc, cu 53%, în vreme ce susținătorii independenței au 47%, scrie The Telegraph.

UPDATE Vremea ar putea întârzia anunţarea rezultatelor referendumului, scrie BBC, precizând că
există zone izolate de unde buletinele vor fi aduse cu elicoptere sau ambarcaţiuni. Scoţia are zone izolate, astfel încât vremea şi factorul geografic pot juca un rol important în calcularea rezultatelor referendumului.

UPDATE.  Scoţia, în cazul unei victorii a taberei care susţine independenţa în referendumul de joi, se va alătura unei lungi liste de state care s-au eliberat de britanici, relatează site-ul american Global Post, care prezintă o hartă cu toate statele care au făcut parte din Imperiu, notează Mediafax.

Statele Unite, în 1776, şi Irlanda, în 1916, sunt primele care şi-au proclamat independenţa. Au urmat Egiptul (1922), Canada, Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă (1931) şi Irakul (1932). Iordania (1946), India şi Pakistanul (1947), Myanmar şi Sri Lanka (1948) şi Malaysia şi Ghana (1949) au constituit următorul val de ţări care au devenit independente.

Cele 2.600 de birouri de vot scoţiene s-au deschis la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi se închid la 22.00 (24.00 ora României), iar primele rezultate sunt aşteptate vineri dimineaţă, fiind chemați la urne cei 4,29 milioane de alegători - dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă - şi este aşteptată o participare masivă, de 80% din populaţie.

Din ultimele sondaje, tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii are un ușor avans, dar există un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa.