ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), James Clapper, a infirmat dezvăluirile cotidianului Le Monde, potrivit cărora instituţia pe care o conduce a efectuat 70,3 milioane de înregistrări ale datelor telefonice în Franţa între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013. Jurnaliştii de la Paris au citat în acest sens documente provenite de la fostul consultant al NSA Edward Snowden.
Informaţia potrivit căreia Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de "înregistrări ale datelor telefonice de la cetăţeni francezi" este falsă.

Cu toate acestea, oficialul american nu a specificat alte detalii, astfel că presa franceză suspectează că acesta nu a fost decât un exerciţiu de imagine, dar James Clapper susţine că SUA pun mare preţ pe relaţiile bilaterale cu Franţa.
Nu vom intra în amănunte legate de activităţile noastre, însă am spus clar că Statele Unite adună elemente de informaţii de acelaşi tip cu cele colectate de toate ţările. Statele Unite colectează informaţii pentru a-şi apăra naţiunea, interesele şi pentru a-şi apăra aliaţii în faţa ameninţărilor teroriste sau a proliferării armelor de distrugere în masă. Statele Unite acordă multă importanţă îndelungatei prietenii cu Franţa şi vom continua să cooperăm în domeniul securităţii şi informaţiilor.

Dezvăluirile jurnaliştilor de la Le Monde au provocat o reacţie de înalt nivel a Parisului: preşedintele François Hollande l-a sunmat pe omologul său, Barack Obama, pentru a-şi exprima "profunda dezaprobare" faţă de practicile NSA, iar şeful de la Casa Albă a admis că acest scandal ridică "întrebări legitime pentru prietenul şi aliatul" Washington-ului. Barack Obama i-a transmis lui François Hollande că va examina modul în care administraţia sa adună informaţii secrete, astfel încât să existe un echilibru între "preocupările legitime de securitate" ale americanilor şi problema protejării datelor private ale cetăţenilor.

De asemenea, chestiunea a fost discutată marţi dimineaţă şi între miniştrii de Externe ale celor două ţări, Laurent Fabius exprimând din nou nemulţumirea Franţei în întrevederea cu secretarul de stat John Kerry.

Luni, şi Guvernul Mexicului a transmis o telegramă autorităţilor americane, în care solicitau detalii referitoare la acţiunile de spionaj ale NSA asupra oficialilor săi. Acest scadal a pornit tot de la documente provenite de la Edward Snowden, dar făcute publice de publicaţia germană Der Spiegel, potrivit cărora NSA a spart căsuţa de e-mail a fostului preşedinte Felipe Calderon, într-o vastă acţiune de spionaj din vara anului 2010, îndreptată contra vecinului SUA de la sud.

Însuşi preşedintele Barack Obama a promis o anchetă de amploare, după nota diplomatică a înalţilor oficiali mexicani.