ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul prim ministru al Suediei, Stefan Lofven a anunțat vineri, în fața Parlamentului că țara sa va recunoaște statul Palestina. Ar fi prima țară din UE care recunoaște statul palestinian, chiar dacă alte trei țări europene au făcut acest lucru, înainte de a adera la UE.

Noul guvern de centru-stânga din Suedia va recunoaște statul palestinian, a afirmat vineri premierul social-democrat, Stefan Lofven. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat recunoașterea de facto a unui stat palestinian suveran încă din 2012, dar Uniunea Europeană și majoritatea statelor UE, în parte, nu au recunoscut oficial statul palestinian, informeaza Eunews.

Înainte de a adera la UE, Ungaria, Polonia și Slovacia susțineau că recunosc existența unui stat palestinian.

Negociatorul șef palestinian Saeb Erakat a salutat decizia "curajoasă" anunțată de Suedia și a invitat celelalte țări ale Uniunii Europene să-i urmeze exemplul. "A venit timpul ca lumea întreagă să recunoască statul Palestina", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al președinției palestiniene, Nabil Abu Rudeina.

Decizia anunțată vineri de Stockholm este "un mesaj puternic către guvernul israelian pentru a opri distrugerea procesului de pace", a adăugat el. El a cerut țărilor europene să facă presiuni asupra Israelului pentru ca el să înceteze "politica de distrugere a procesului de pace".