ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Traian Băsescu, împlinește 62 de ani. Conform biografiei postate pe siteul presidency.ro, șeful statului s-a născut la 4 noiembrie 1951, în orașul Basarabi, județul Constanța.

Președintele se declară ortodox, de naționalitate română și cunoscător al limbii engleze.

În 1976 a absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Batrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială, iar în 1995 a absolvit Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat.

Activat ca ofițer maritim grad III, II şi I, pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanţa, iar apoi a fost căpitan de cursă lunpăși Comandant al navelor: ARGEŞ, CRIŞANA şi BIRUINŢA - Nava Amiral a Flotei Comerciale Române.

Între 1987 și 1989, a fost șef al agenției NAVROM din Anvers, Belgia.

Evenimentele din 1989 l-au prins ca Director General al Inspectoratului de Stat al Navigaţiei Civile din Ministerul Transporturilor, în ultimul guvern comunist al țării.

Din 1990 a fost subsecretar de stat - Şeful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor, iar apoi a fost ministru, deputat și primar general al Municipiului București.

Din 2004 este președinte al României.

A rezistat la două tentative de demitere, în 2007 când a fost reinstalat în urma unui referendum popular, și în 2012.

A fost acuzat că în 2004 ar fi lovit un copil, în timpul unui miting electoral, dar a negat acuzațiile.

De asemenea, a fost acuzat de implicare în dosarul "Flota", prin vânzarea la prețuri derizorii a 16 nave din flota comercială română. La sfârșitul anului 1989, flota românească se afla pe locul 9 în lume.

Inițial, expertiza contabilă ordonată de Parchet în 2003,a relevat un prejudiciu de 275 de milioane de euro, dar patru ani mai târziu, altă expertiză stabilea că nu există niciun prejudiciu.