ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este oficial. Parlamentul de la Kiev a adoptat marţi, la cererea președintelui Poroshenko, un proiect de lege care garantează amnistia, în anumite condiţii, pentru combatanţii angajaţi în confruntările din estul Ucrainei. Legislativul a adoptat și proiectul de lege care prevede mai multă autonomie pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei şi care fixează alegeri locale în aceste regiuni, la 7 decembrie.

Marți, așa cum anunțase, preşedintele Petro Poroshenko a supus Parlamentului un proiect de lege privind o amnistie pentru "participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk", două fiefuri ale rebelilor proruşi, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege scuteşte de la proceduri penale şi administrative combatanţii, cu excepţia celor care s-au făcut vinovaţi în special de "crime, violuri şi terorism". Potrivit presei ucrainene, o excepţie de la această amnistie sunt şi cei responsabili de doborârea avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines la 17 iulie, soldat cu 298 de morţi.

Cele două proiecte de lege privind un "statut special" pentru regiunile Doneţk şi Lugansk şi acordarea amnistiei anumitor combatanţi din est erau prevăzute de protocolul de armistiţiu semnat la 5 septembrie de Kiev şi rebelii proruşi, care cer independenţa.

Andre Purgin, un lider al rebelilor din estul Donețk-ului a declarat pentru agenția AFP că regiunea estică a Ucrainei ”nu mai are nimic de-a face cu Ucraina” și că Ucraina poate adopta ce lege vrea.”Noi nu vrem să federalizăm Ucraina”, a spus Purgin.

Poroshenko afirmase marți că propunerile legislative vor garanta ”suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei, deschizând calea spre descentralizare, notează BBC.