ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: „Chiar şi astăzi, după eşecul unui alt război mondial, putem vorbi despre un al treilea război, unul luptat pe bucăţi, cu crime, masacre şi distrugeri”. (Papa Francisc, Veneto, 13 septembrie 2014)

Un asemenea proiect de creștere a capacității de ripostă navală a Rusiei e de la sine înțeles că are legătură cu intenții deja stabilite ale unui potențial inamic și că va stârni îngrijorare printre celelalte state riverane, mai ales că presiunile crescânde, determinate de prezenţe ale NATO în apropierea frontierelor de est şi de sud ale Rusiei, au generat un efort de înarmare şi modernizarea a forţelor militare, comparabil financiar cu cel din al Doilea Război Mondial, scrie Cotidianul.

Ca îngrijorarea să fie și mai mare, pe măsură ce acţiunile şi reacţiile militare iau amploare, şi de o parte şi de alta, diplomaţia pare fără resurse, iar la Washington şi Moscova liderii militari au un cuvânt tot mai greu în politica externă şi în alcătuirea bugetelor, consecinţa fiind că, în doi ani consecutivi, veniturile medii ale famililor americane au stagnat, iar în segmentul clasei mijlocii au scăzut cu 8%, în timp ce în Rusia, populaţia este, din punct de vedere economic, grav şi disproporţionat polarizată.

În urma analizei veniturilor populaţiei, Serviciul Federal de Statistică a constatat că:

• 1,5% din populaţia Federaţiei Ruse posedă 50% din bogăţiile ţării;
• 13,4% dintre cetăţeni trăiesc în sărăcie lucie având un venit mai mic de 108 dolari/lună;
• 27,8% trăiesc sub limita sărăciei cu un venit de 234 dolari/lună;
• 38,8% se situează la nivelul sărăciei cu un venit de până la 537 dolari/lună;
• 10,9% din populaţie câştigă lunar între 540 şi 790 de dolari;
• 7,3% se pot bucura de un nivel mediu de viaţă având un venit lunar de până la 1.580 de dolari;
• 1,1% din cetăţeni câştigă în fiecare lună între 1.580 şi 2.370 de dolari;
• 0,7% din populaţie realizează venituri lunare mai mari de 2.300 de dolari.

Din 157.895 de localităţi existente, peste 40 de mii de sate şi comune au rămas pustii, iar în ultimul deceniu, de pe harta Rusiei au dispărut 13.740 de sate şi 214 oraşe și la nordul ţării numărul populaţiei s-a micşorat cu 45%, fiind închise circa 19 mii de şcoli medii generale în ultimii 20 de ani.

Problemele economice şi dificultăţile populaţiei sunt, la nivel mondial, comparabile cu cele din perioada premergătoare celui de al Doilea Război Mondial, despre care economişti de marcă spun că a fost soluţia radicală a recesiunii, dar cu preţul vieţii a 60 de milioane de oameni.

Oare cine vrea, din nou, să tacă diplomaţia şi să vorbească armele?