ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decebal a fost decapitat de către un centurion roman în realitate, nu şi-a luat eroic viaţa ca să nu fie prins de soldaţii romani, susţine jurnalistul Dan Alexe, pe site-ul său.

Decurionul era un fel de plutonier în armata regulată a Imperiului Roman. Decurionul Tiberius Claudius Maximus, veteran, "născut pe la anul 69 e.n., a fost omul care l-a capturat" pe Decebal, regele dacilor.

Decebal a fost decapitat de acesta, care, stabilit în Philippi, în Macedonia, și-a ridicat în timpul vieții (se vivo faciendum curavit) o stelă funerară, pe care și-a gravat CV-ul (cursus honorum), "ilustrându-l", explică Alexe, "cu scena în care el, pe cal, il capturează pe regele dac, care, pe stela soldatului, spre deosebire de scena oficială de pe Columna din Forum, ridică mâna cerând să fie cruțat, în loc să se sinucidă, ca în versiunea oficială".

Mormânt decurionului roman spune un adevăr personal mai credibil decât cel imperial, oficial - că Decebal a fost decapitat:
explorator in bello Da/ cico et ob virtute(m) bis donis / donatus bello Dacico et / Parthico et ab eode(m) factus / decurio in ala eade(m) quod / cepisset Decebalu(m) et caput / eius pertulisset ei Ranissto/

Adică:
explorator (adică șef de iscoade și cercetași) în războiul dacic, și recompensat pentru curajul său cu două decorații în timpul războiului cu dacii și una în războiul cu parții, făcut de același [împărat] decurion întrucât l-a capturat pe Decebal și i-a adus capul la Ranisstorum (unde se afla împăratul)”.

Sinceritatea macedoneanului este dovedită de limba inscripției: el spune că a fost făcut duplicarius de către divinul Traian:
factus dupli(carius) / a divo Troiano

, doar pentru aceasta: l-a capturat și l-a ucis pe Decebal.

Istoricul George Damian îl contrazice pe Dan Alexe şi susţine că teoria acestuia este bazată pe surse confuze. Acesta susţine că un soldat cu un grad atât de mic în armata romană nu ar fi îndrăznit să-l ucidă pe Decebal, dată fiind importanţa capturării acestuia de către Traian:

"Una peste alta, sursele sunt confuze. La nivel de imagine Columna lui Traian şi stela lui Tiberius ne prezintă un muribund înarmat, asta cred că e clar pentru toată lumea. Dio Cassius (care a avut acces la izvoarele scrise contemporane cu evenimentele) ne spune că Decebal s-a sinucis. Textul stelei funerare a lui Tiberius consemnează din punctul meu de vedere un eşec. Cercetaşii romani fuseseră trimişi să-l captureze pe Decebal, nu să-l ucidă – practica imperială cerea capturarea căpeteniilor duşmane şi umilirea lor în forum. Textul stelei lui Tiberius sare peste momentul morţii lui Decebal – care reprezintă eşecul misiunii sale. Sinucis sau mort în timpul luptelor, Decebal era muribund în momentul în care Tiberius a pus mâna pe el, a murit la scurt timp şi romanul nu a mai avut altceva de făcut decât să-i taie capul şi să-l ducă împăratului. Îmi vine greu să-mi imaginez că Tiberius Claudius Maximus (care în acel moment avea gradul de duplicarius, un fel de subofiţer) ar fi îndrăznit – după ce l-a capturat viu – să-l ucidă pe regele dacilor, care teroriza Imperiul Roman de vreo 15 ani. Recompensa ar fi fost mult mai mare – poate chiar o promovare în clasa cavalerilor – dacă Tiberius l-ar fi prins viu pe Decebal. Aşa a primit doar gradul de decurion şi o medalie", a afirmat istoricul.