ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe agenda summit-ului NATO din Tara Galilor se află, pe lângă criza din Ucraina, și situația explozivă din Irak, unde gruparea jihadistă Statul Islamic a pus stăpânire pe multe regiuni. Țările membre ale NATO "condamnă unanim actele barbare și josnice" ale Statului Islamic, a declarat premierul britanic David Cameron, în a doua zi a summitului Alianței, de la Newport, în Țara Galilor.

”Amenințările acestor teroriști nu vor face decât să întărească determinarea noastră de a apăra valorile noastre și de a învinge” Statul Islamic, a adăugat Cameron, citat de AFP, transmite Agerpres.

Lupta împotriva Statului Islamic, grupare responsabilă de multiple execuții în Irak și Siria și care a revendicat uciderea a doi jurnaliști americani și amenință cu execuția un cetățean britanic, constituie unul din subiectele incluse pe agenda de lucru a summitului de la Newport.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara joi că Alianța Nord-Atlantică va fi pregătită să analizeze ”serios” orice solicitare de ajutor din partea Irakului în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI), în cazul în care guvernul de la Bagdad va face un astfel de demers.

SUA încearcă să mobilizeze o coaliție împotriva Statului Islamic, în timp ce Marea Britanie nu a exclus participarea la atacurile aeriene americane din Irak.