ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băncile străine au retras din România, în ultimii cinci ani şi jumătate, circa 9 miliarde de euro, afirmă Ziarul Financiar.

"Procesul de dezintermediere reprezintă principala provocare pentru sistemul bancar: sursele atrase de la băncile mamă au prezentat o tendinţă generală de scădere, accentuată începând din 2012 pe fondul creşterii gradului de economisire pe piaţa locală şi în lipsa unei cereri eligibile de credite”, apreciază prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

De-acum înainte, subsidiarele băncilor străine din România vor trebui să-şi asigure finanţare din fonduri proprii.
Acest exod financiar, conform zf.ro, vine exact în momentul în care valuta este ieftină, teoretic, iar economia românească ar fi avut nevoie de capitalizare.

În comparaţie, România a luat de la Uniunea Europeană, din 2007 încoace, doar 6,8 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, România a vărsat către UE suma de 9 miliarde de euro.