ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Local al oraşului Târgu Mureş a hotărât, la propunerea primarului Dorin Florea, desfiinţarea Liceului Tehnologic Constantin Brâncuşi, cu predare în limba română, şi înființarea Liceului Teologic Romano Catolic, cu predare exclusiv în limba maghiară, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

Hotărârea adoptată pe 16 septembrie, cu votul consilierilor PDL, PNL și UDMR şi a unui consilier local PSD, stabilește faptul că în anul școlar 2014-2015 Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși va funcționa ca structură în cadrul Liceului Tehnologic Ion Vlasiu, pierzându-și astfel personalitatea juridică. Argumentul invocat de consilierii locali a fost acela că Liceul Constantin Brâncuși are un efectiv de doar 200 de elevi, în timp ce Legea nr. 1/2011 a educației naționale nu permite funcționarea unei unități de învățământ cu un efectiv mai mic de 300 de elevi.

Cu toate acestea, consilierii locali din Târgu Mureș au decis înființarea Liceului Teologic Romano Catolic, o unitate de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară, în condițiile în care nimeni nu știe care este efectivul de elevi al acestei unități școlare. Mai mult chiar, Liceul Teologic Romano Catolic nu are încă personalitate juridică, cont bancar și sigiliu, elemente fără de care o unitate de învățământ nu poate exista. Consilierii locali ai PDL, PNL și UDMR au ignorat și faptul că Liceul Teologic Romano Catolic nu poate fi înființat de o autoritate publică locală ci prin Ordin al Ministrului Educației, mai scrie sursa citată.

Hotărârea adoptată de consilieri este ilegală
Conform prevederilor art. 61 alin. 5 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, ”Reteaua scolara a unitatilor de invatamant se da publicității la începutul fiecarui an, pentru anul scolar urmator. Cifra de scolarizare pentru invatamantul de stat se aproba prin hotarare a Guvernului, cu cel putin 6 luni inainte de inceperea anului scolar”. Așadar, Consiliul Local Târgu Mureș nu putea, legal, să modifice rețeaua școlară locală pentru anul școlar 2014-2015 în data de 16 septembrie 2014, adică după începerea anului școlar ce a avut loc în data de 15 septembrie 2014.