ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 6 martie, a început la Istanbul (Constantinopol) Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, eveniment ce se va încheia duminică, 9 martie. Sinaxa este un eveniment pregătitor pentru marele Sinod Panortodox şi are loc în Biserica Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar.

Din partea Bisericii Ortodoxe Române va participa Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, alături de o delegaţie formată din: Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Preacucernicii Părinţi Consilieri patriarhali Michael Tiţa şi Ştefan Ababei şi Preacucernicul Părinte Diacon Mihai Muşat.

În cuvântul său de la deschiderea Sinaxei, Patriarhul Daniel a declarat, printre altele, că este nevoie de mai multă cooperare între Bisericile surori pentru a combate cele "trei mari provocări ale lumii de azi:

1.secularismul sau indiferentismul religios, care afectează negativ familia ortodoxă tradiţională, parohia ortodoxă, mănăstirea ortodoxă şi misiunea ortodoxă în societate;

2.fenomenul migraţiei, care generează noi probleme sociale şi pastorale, mai ales când migraţia este cauzată de război sau persecuţii, cum se vede azi în Siria şi în alte părţi ale lumii.

3.criza economică şi financiară, care ne cheamă la mai multă solidaritate cu oamenii săraci, bolnavi şi singuri."