ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fanaticul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley este posibil să fie un  membru al grupări extremiste britanice supranumite "The Beatles", informează Daily Mail.

Miercuri, un bărbat care a fost deţinut în oraşul sirian Raqqa susţine că fanaticul este inteligent, educat şi un adept la învăţăturilor islamului radical. El mai precizează că ostaticii internaţionali îl numeau pe acesta John, iar gruparea lui The Beatles pentru că membrii acesteia veneau din Marea Britanie.

Experţii sunt de aceeși părere avertizând că britanicii sunt printre cei mai vicioşi fanatici ai Statului Islamic, iar unul dintre ei ar fi putut fi ales să execute decapitarea din cauza impactului global al unei astfel de fapte.

Serviciile de securitate folosesc tehnici avansate de recunoaştere vocală pentru a încerca să îl identifice pe ucigaşul care apare în înregistrarea de cinci minute difuzată de Statul islamic şi văzută de mii de persoane online. Ei încearcă acum să stabilească dacă vocea din înregistrarea video este cea a bărbatului care agită cuţitul în faţa lui Foley sau dacă este o voce de fundal.

Britanicul, care este stângaci şi poartă cizme Timberland, vorbeşte cu accent londonez şi face o serie de ameninţări la adresa preşedintelui american Barack Obama şi a Occidentului.

Rolul britanicului ca negociator şi presupus executant arată cât de mulţi musulmani britanici au fost înrolaţi de Statul Islamic. Guvernul susţine că numărul acestora este de aproximativ 500, în timp ce 250 s-ar fi întors deja în Marea Britanie, unde poliţia şi serviciile de securitate încearcă să îi supravegheze.

Mesajele postate pe Twitter de jihadiştii britanici înainte de difuzarea înregistrării video par să sugereze că unii au ştiut dinainte de această execuţie. Reyaad Khan, în vârstă de 20 de ani, fost elev la Cardiff care a fost în Siria timp de câteva luni, a postat în avans o fotografie cu capul tăiat al lui Foley. Nasser Muthana, în vârstă de 20 de ani, care a mers în Siria cu Khan şi fratele lui mai mic Aseel, în vârstă de 17 ani, s-a bucurat de asemenea de crimă, batjocorindu-i pe americani pentru că nu reuşesc să îşi protejeze propriii cetăţeni.