ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care Chevron a început o campanie de informare asupra gazelor de șist, locuitorii comunei Pungești, au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă, acuzat că a concesionat firmei americane terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de șist.

Tabelul are peste 1000 de semnături și localnicii susțin că îndeplinesc condițiile legale pentru organizarea unui referendum, deoarece au strâns semnături de la cel puţin 25 la sută din persoanele cu drept de vot din fiecare localitate componentă a comunei.

Cetățenii susțin că primarul nu-i mai reprezintă în condițiile în care nu i-a consultat cu privirea la explorarea gazelor de șist în comună. Mai mult, semnatarii susțin că Mircea Vlasă a concesionat 1,92 de teren către firma Chevron, acolo unde americanii ar urma să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist.
La registratura Prefecturii Vaslui a fost depus un dosar privind organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei Pungeşti. În perioada următoare, reprezentanţii Serviciului Juridic şi Contencios Administrativ al instituţiei vor analiza legalitatea documentaţiei depuse, urmând a se lua o hotărâre în aceste sens, în termenul prevăzut de lege", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, referendumul pentru încetarea mandatului unui primar se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau oraşului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau neexercitării atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25 la sută din locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei sau oraşului.