ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureș au pornit, luni seara, într-un marș neautorizat pe străzile din Târgu Mureș, unii dintre participanți îmbrâncindu-se cu forțele de ordine.

Deși marșul către Prefectura Mureș nu a fost autorizat, organizatorul manifestării, Izsak Balazs, a cerut participanților la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia.

În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieței din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Mureș, Daniel Manea, declarase anterior pentru Agerpres că, după comemorarea organizată luni după amiază la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș de Consiliul Național Secuiesc (CNS) prin Asociația Siculitas, nu a fost autorizat nici un marș către centrul municipiului, așa cum susțin organizatorii, iar persoanele care vor încerca să scandeze lozinci în fața Instituției Prefectului vor fi sancționate conform legii.

Prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, a anunțat sâmbătă că, în pofida afirmațiilor organizatorilor, marșul nu este autorizat în Târgu Mureș, în ziua de 10 martie, nici de către Primăria Târgu Mureș, nici de către instanța de judecată și nici de către Prefectura Mureș, iar orice acțiune de această natură este ilegală și va fi sancționată potrivit legii.

Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizată în memoria a trei intelectuali condamnați la moarte și executați, în 10 martie 1854, la Târgu Mureș, de către Armata Austriacă, pentru organizarea unei conspirații prin care se dorea reizbucnirea unei revoluții similare celei de la 1848-1849.