ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Reprezentanților a votat luni în favoarea unei rezoluții cerându-i președintelui american Barack Obama să furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apăra împotriva "agresiunii" ruse, scrie Agerpres.

[P] Putin - Biografia interzisă - comanda online

Rezoluția 348-48 a fost aprobată de o majoritate de republicani și democrați, accentuând presiunea asupra administrației Obama pentru a nu mai întârzia furnizarea de arme și material militar greu forțelor Kievului. Casa Albă a anunțat în această lună că livrează Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

Dar șeful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, în cadrul unei audieri în fața Comisiei Forțelor Armate din Senat, că este "imperativ să se examineze acordarea de ajutor letal", în timp ce secretarul apărării Ashton Carter a afirmat în timpul audierii sale de confirmare că și el "înclină" în această direcție.

Rezoluția de luni îi cere lui Barack Obama să furnizeze Ucrainei "sisteme de arme de apărare letale" ce ar permite ameliorarea capacității Ucrainei de "a-și apăra suveranitatea teritorială contra agresiunii nejustificate și continue a Federației Rusie".

Președintele Camerei John Boehner a descris votul ca un stimulent de a acționa și a spus că Congresul este în mare măsură favorabil sprijinului militar. "Fără acțiunea acestei administrații, agresiunea rusă rămâne necontrolată", a declarat el după vot.

Democratul Eliot Engel, principalul apărător al rezoluției, a declarat colegilor săi că este timpul să se înceteze tratarea crizei din Ucraina "ca un conflict îndepărtat". "Acest război a făcut mii de morți, zeci de mii de răniți, un milion de persoane strămutate și începe să amenințe stabilitatea Europei post-Război Rece", a afirmat Eliot Engel, adăugând că președintele rus Vladimir Putin "ne întoarce la zilele sumbre ale Războiului Rece".