ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A ajuns acolo unde alţii doar visează: deasupra lumii. Şi nu doar o dată, ci de şase ori. Alex Găvan, cel mai tânăr alpinist român, a urcat pe cele mai înalte culmi muntoase fără să aibă nevoie de oxigen suplimentar. Urmatoarea ţintă: cel de-al patrulea vârf ca înălţime din lume, Lhotse.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Şase vârfuri de peste 8.000 de metri, în ultimii nouă ani. Trei au fost cucerite în premiera de un român. Performerul este cel mai tânăr alpinist pe care îl avem, Alex Găvan. A ajuns prima dată pe un vârf de peste 8.000 de metri când avea doar 24 de ani, scrie tvr.ro.

Este a treia oară când încercă să cucerească acest vârf. Prima tentativă a fost în primăvara lui 2012, dar o infecţie pulmonară l-a oprit din ascensiune. A doua oară, Alex s-a întors de la 8.000 de metri, din cauza pericolului de avalanşă. A treia oară spera să fie cu noroc. Lhotse este al patrulea vârf ca înălţime din lume (8.516 metri), după Everest, K2 şi Kangchenjunga. Pregătirea expediţiei este extrem de importantă.

Ultimul vârf cucerit de Alex este Broad Peak. Pe 23 iulie anul trecut, Alex a urcat până la 8.047 de metri fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.

De la 7.000 de metri, corpul uman începe să cedeze puţin câte puţin, iar aclimatizarea este, pentru un om normal, imposibilă. Alpiniştii spun că aici este "zona morţii". Tocmai de aceea, ascensiunea pe un vârf de peste 8.000 de metri se face cu butelii de oxigen. Alex, însă, este printre cei foarte puţini care au urcat fără oxigen suplimentar.

Performanţele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin numeroase merite şi distincţii: medalia de aur în 2008, în Spania, pentru reuşitele în sport. Federaţia de Alpinism şi Escaladă l-a numit de două ori "Sportivul român al anului pentru alpinism la mare înălţime". Iar, în 2012, a fost inclus în topul Forbes România "30 sub 30".