ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea care interzice majorităţii magazinelor să fie deschise duminica, proiect iniţiat de partidul creştin-democrat KDNP, partener la guvernare al partidului Fidesz, şi susţinut ulterior de premierul Viktor Orban, a intrat în vigoare din 15 martie 2015. Duminica este zi de odihnă şi sărbătoare pentru creştini, majoritari în Ungaria.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediţie integrală, necenzurată - comanda online

Magazinele vor fi închise duminica, cu excepţia celor a căror suprafaţă nu depăşeşte 200 de metri pătraţi, cu condiţia ca personalul care lucrează duminica să fie un proprietar de magazin care deţine o participaţie de minim 20% la acesta, sau un membru al familiei acestuia, informează Vocea Transilvaniei.

Excepţie de la această regulă o fac tutungeriile, farmaciile, magazinele din aeroporturi, gări, închisori, spitale, pieţe agricole, benzinării şi magazinele din unităţile militare.

Programul de funcţionare va fi limitat la intervalul 06:00 – 22:00, decizie care va afecta unităţile cu program non-stop.

Toate unităţile de retail vor putea să funcţioneze în cele patru duminici care preced Crăciunul, în intervalul orar 06:00-22:00 şi încă o duminică pe an, la alegerea proprietarului.

Magazinele vor putea fi deschise între 06:00-22:00 în zilele de 24 şi 31 decembrie. Brutăriile vor putea funcţiona duminicile şi alte zile de sărbătoare între 05:00 şi 24:00 şi între 05:00 şi 22:00 în restul zilelor.

Legea permite guvernului să stabilească individual programul de funcţionare în sectorul de retail în funcţie de condiţiile locale (turism, obiceiurile de a face cumpărături, numărul de angajaţi, populaţie), iar regulile să fie incluse în reglementările locale.

Legea a fost întâmpinată cu satisfacţie de maghiari, care consideră că astfel există mai mult timp pentru a fi petrecut cu familia.