ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Claritromicina, un antibiotic prescris pe scară largă pentru tratarea infecțiilor bacteriene comune, cum sunt amigdalita sau bronșita, poate crește riscul de deces cardiac, potrivit unui studiu publicat miercuri pe site-ul revistei medicale British Medical Journal (BMJ), informează AFP, citat de Realitatea.net.

Cu toate acestea cercetătorii au ținut să sublinieze faptul că riscul absolut al unui asemenea deznodământ este scăzut iar prescripțiile medicale nu ar trebui să fie modificate până când rezultatele înregistrate nu vor fi confirmate de un alt studiu.

Claritromicina este un antibiotic din familia macrolidelor derivat din eritromicină, utilizat mai ales în tratamentul infecțiilor respiratorii și cutanate, precum și pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă pentru ulcerele gastrice.

Studiul a analizat aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate între 1997 și 2011 adulților danezi cu vârste între 40 și 74 de ani, mai precis 4,3 milioane de tratamente cu penicilina V, 588.000 cu roxitromicină și 160.000 cu claritromicină.

Rezultatele obținute sunt alarmante. Comparând cele 285 de decese cardiace survenite în timpul administrării acestor tratamente, cercetătorii au arătat că utilizarea de claritromicină a fost asociată unui risc crescut de deces cardiac, mai precis de 76% în raport cu utilizarea penicilinei V. Totuși, cercetătorii au constatat că acest suprarisc dispare de îndată ce se termină tratamentul, mai scrie AFP.

În ciuda acestor statistici, există și oameni de știință care nu împărtășesc grija cercetătorilor danezi.

"În măsura în care rata deceselor este foarte mică, nu cred că ar trebui să fim îngrijorați", a explicat Kevin McConway, profesor de statistici aplicate.

Aceeși părere o împărtășește și Mike Knapton de la British Heart Foundation care a indicat că riscul claritromicinei pentru pacienții cu anumite probleme cardiace este deja cunoscut și a reamintit medicilor că trebuie să fie precauți înainte de a prescrie un antibiotic.