ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din ce în ce mai multe gospodine caută noi metode de a vopsi ouăle de Paște, încercând să evite chimicalele periculoase din vopselurile de pe piață. Bunicile noastre foloseau coji de ceapă, sfeclă și varză roșie și diverse alte plante pentru a crea coloranți naturali.
Pentru o colorare natural eficientă, un prim sfat este să se folosească ouă cu coajă albă, pentru că sunt mai ușor de impregnate cu pigmențul. Este bine să curățăm ouăle de grăsime, înainte de a le fierbe. Ele pot fi spălate, fără nicio problem, cu detergent de vase.
Cel mai popular ingredient folosit pentru a vopsi ouăle este ceapa roșie, mai exact cojile de ceapă, cu care se obține o nuanță roșiatică. Se lasă 12 ore, la înmuiat, într-un vas acoperit, cojile de la 1 kilogram de ceapă roșie, după care se fierb împreună cu ouăle și o lingură de oțet, vreo 10-15 minute. Pentru o nuanță mai închisă, ouăle vor fi lăsate să mai petreacă ceva timp în acest lichid.
Ce-ingrediente-NATURALE-foloseau-bunicile-pentru-a-VOPSI-ouăle-de-Paște1Pentru obținerea nuanțelor de roz, apelăm la mult-iubita sfeclă roșie. Într-un litru de apă, se pune o sfeclă roșie mare, tăiată cuburi. Se fierbe 10-15 minute împreună cu două linguri de oțet alb. Când apa capătă o tentă rubinie, se strecoară.Ouăle se pun la scăldat în această apă pentru mai multe ore, uneori și pentru o noapte întreagă. Pentru un process mai rapid, se vor fierbe împreună, la foc mic.
Albastru-mov-lila-se obțin din varză roșie, afine sau mure, utilizând același procedeu de fierbere. Deasemenea, dacă le fierbem în cafea, ouăle vor obține culoarea maro, iar din ceaiul de tei sau alte tipuri de ceaiuri colorate, putem obține nuanțe de galben și oranj. O variantă mai modernă pentru obținerea galbenului este turmericul. Din urzici se obține un lichid negricios, care poate fi folosit pentru a obține diverse nuanțe, în combinație cu cele pe care deja le avem.

O tehnică specială de imprimare este cea a ciorapului. Se folosește și astăzi, în multe case din România. Procedeul este foarte simplu. Confecționăm, dintr-o pereche de dresuri, mai multe hăinuțe în care vom îmbrăca oulăle, împreună cu o frunză de pătrunjel, leuștean sau trifoi. Nu le vom coase năsturei, ci le vom lega strâns la un capăt. Astfel, modelul frunzei se va imprima pe ou. Spor la vopsit!