ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imposibil de folosit! De mâine începe distriburea cardurilor de sănătate. Pe hârtie, ar fi ultimul pas în informatizarea sistemului de sănătate, după reţeta electronică şi dosarul medical.

Din păcate, însă, cardul de sănătate va fi imposibil de folosit, pentru că nici medicii de familie, nici cei din policlinici şi nici măcar spitalele nu au cititoare de carduri.

După consultarea pacientului, medicul raportează investigaţia în computer către casa de asigurări. Acest lucru se va schimba odată ce cardul naţional de asigurat va deveni obligatorie şi acesta nu va mai fi imposibil de folosit.

Fiecare consultaţie va fi validată cu acest document. Cardul va fi adus acasă de poştaş şi va fi predat posesorului, pe baza buletinului de identitate şi a semnăturii asiguratului.

Dacă de două ori asiguratul nu este găsit acasă, Poșta va preda cardul casei de asigurări de care aparţine pacientul. După ce vor primi documentul electronic, românii vor trebui să meargă la medicul de familie, să îl activeze.

Problema este că doctorii refuză să îşi cumpere cititoarele de card şi spun că acestea ar trebui să fie asigurate de stat.

„Cardul este proiectul Casei Naţioanle de Asigurări de Sănătate și era normal să existe și un capitol, numit implementare, care să presupună dotarea furnizorilor de servicii medicale cu cititoare de card”

, afirmă dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie.