ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Naţională a Culturii Republicii Moldova este sărbătorită, din 2012, în ziua nașterii lui Mihai Eminescu, astfel că autoritățile de la Chișinău au organizat miercuri numeroase manifestări culturale. Premierul Iurie Leancă și membrii Executivului de la Chișinău au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, precum și la bustul lui Grigore Vieru, care s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009.

Tot pe Aleea Clasicilor Literaturii Române a fost vernisată și expoziția "Eminescu. Şi timpul creşte-n urma mea".

Un moment tensionat a avut loc în momentul în care parlamentarii comuniști au dorit să depună flori la monumentul dedicat lui Mihai Eminescu: cei prezenți i-au huiduit pe membrii PCRM, astfel că aceștia au părăsit locația după puțin timp.

La Biblioteca Naţională a fost organizat un vernisaj, intitulat "Odă Limbii Române", iar la Palatul Naţional Nicolae Sulac a avut loc un concert susținut de orchestra de muzică populară Lăutarii.

Nu în ultimul rând, la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe obiecte personale ale lui Mihai Eminescu au fost expuse la Chişinău, la Muzeul Național de Artă. Printre exponate s-au numărat ceasul de aur, inelul sigilat, fotografiile originale ale lui Mihai Eminescu, precum şi ediţii ale operei marelui poet, numere ale revistei "Convorbiri literare", masca mortuară, geanta Veronicăi Micle, scrisori, înscrieri.

http://youtu.be/9EpZzeJv1oE

Expoziţia documentară "Mihai Eminescu" a întrunit 50 de piese, şapte dintre care sunt originale. Acestea sunt obiecte de tezaur naţional din categoria fond documentar Eminescu din gestiunea Muzeului Literaturii Române din Iaşi. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România a achitat asigurarea exponatelor, pentru ca ele să poată părăsi teritoriul României, iar Chişinăul a suportat toate cheltuielile ce ţin de organizarea expoziţiei.