ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


George Friedman este un reputat analist american de origine maghiar-evreiască, preşedinte-fondator al STRATFOR, una din cele mai mari corporaţii private de informaţii, din lume.

Este autorul a numeroase cărţi, între care: The Next 100 Years, The Next Decade, America's Secret War, The Intelligence Edge, The Coming War With Japan, The Future of War.

În 2010, Friedman a vizitat România şi în cadrul unui interviu acordat Hotnews a spus, referitor la influenţa Rusiei asupra României şi a ţărilor din fostul bloc sovietic.

Hotnews: O altă analiză Stratfor spunea că România are două opţiuni: ca o ţară ca Rusia să găsească în România un partener de dialog, sau ca România să devină terenul de confruntare între Rusia şi Occident. Spre care dintre aceste opţiuni ne îndreptăm?
Acum ruşii sunt mulţumiti cu poziţia pe care o au. Din cauza războaielor din Irak şi Afghanistan, forţele americane s-au retras. Asta a deschis o fereastră de oportunităţi pentru ruşi să susţină forţele prin care să răstoarne rezultatele obţinute prin revoluţiile colorate: atacul asupra Georgiei a fost un mesaj transmis Kievului sau Rigăi.

Iar mesajul a fost: atât valorează garanţiile americanilor. Iar acest mesaj a fost auzit.

Tot atunci, Friedman a explicat ce trebuie să facă România pentru a fi băgată în seamă de Marile Puteri.

"Ca să-şi păstreze poziţia, România trebuie să aibă ceva care să îngrijoreze ruşii sau germanii sau chiar americanii. România nu poate fi luata ca atare".

Tot în 2010, Friedman lansa un avertisment la adresa conducătorilor statului român:

Un alt lucru pe care trebuie să îl aibă este o armată. Nu eşti ascultat cu atenţie în lumea asta dacă nu ai o armată. Veţi zice că e costisitoare. Iar eu vă voi spune să vă uitaţi la secolul trecut: 5% din PIB ar fi o sumă colosală, dar ce aţi fi plătit să evitaţi ruşii şi germanii. Dacă voi credeţi că nu mai exista ameninţări şi nu vor mai exista, atunci sunteţi într-o poziţie foarte raţională. Pe de altă parte, trebuie să vă gândiţi că în această parte de lume nu a fost un secol fără vreo tragedie. Şi în aceste condiţii 5% nu înseamnă atât de mult.


Polonia credea în 1939 că are o relaţie cu germanii şi cu ruşii, care a făcut radicala modernizare a armatei sale nenecesară.


Sunt două chestiuni: nu poţi ajuta o ţară care se prăbuşeste într-o săptămână. Şi în al doilea rând, în această lume nimeni nu ajută o ţară care nu se poate ajuta singură. Ideea că germanii vor trimite tinerii să lupte şi să moară în interesul României nu e raţională. Poţi argumenta că Rusia nu va fi agresivă, poate că nu va fi, dar în trecut, de fiecare dată când o ţară est-europeană a pariat că o alta nu va fi agresivă, a pierdut.


Dacă îţi construieşti apărarea şi nu sunt agresivi, ai irosit ceva bani. Dacă îţi construiesti apărarea şi de aceea nu sunt agresivi, nu vei şti niciodată. Dar dacă îţi construieşti apărarea şi vor veni, atunci alianţele înseamnă ceva. Nimeni nu îşi va trimite copiii să vă apere. Am doi copii în armata americană: fiica mea a fost în Irak, timp de 25 de luni, fiul meu este în aviaţie. Ei nu vin aici să apere românii.